Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Menghargai pengorbanan anggota polis

Kes-kes yang dilaporkan di akhbar menunjukkan bahawa pihak yang paling menjadi tumpuan adalah pihak polis dan jika kita membuka radio atau TV setiap kali berita disiarkan, perkataan yang paling banyak disebut adalah polis. Sama ada kes bunuh, kes menghina institusi raja atau kes mencemarkan rumah ibadat agama lain menunjukkan pasukan polis masih merupakan pihak berkuasa yang perlu diberi lebih penghormatan. Ketua Polis Negara (KPN) Datuk Musa Hassan bersama anggota-anggota bawahan berusaha dengan gigih untuk mengurangkan jenayah indeks akibat kebanjiran pendatang asing dan kemelesetan ekonomi dunia. Kenaikan gaji hanyalah sedikit penghargaan hasil pengorbanan anggota polis dalam menjaga keamanan dan ketenteraman awam.
Pasukan polis bertindak menjaga keamanan negara ini sejak 25 Mac 1807 apabila Piagam Keadilan 1807 British (Charter of Justice 1807) pasukan polis moden pertama ditubuhkan di negeri selat iaitu di Pulau Pinang. Sejak itu pasukan polis yang kemudiannya dikenali sebagai Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tanggal 24 Julai 1958 terus berkembang pesat. Pasukan polis kita antara pasukan polis terbaik di dunia dari segi kemodenan dan penyelesaian kes yang dilaporkan oleh pengadu. Kes-kes jenayah sememangnya menjadi harapan semua pihak yang cintakan keamanan tidak akan berlaku, namun dengan kemasukan beramai-ramai pendatang asing tanpa izin, kes-kes jenayah terus berlaku atas faktor meneruskan kelangsungan hidup.
Kes dadah yang kini semakin canggih modus operandi pengedarannya memberi cabaran besar kepada pihak polis. Ia memerlukan pihak PDRM untuk terus terkehadapan dalam meningkatkan kaedah penyiasatan dan pengesanan. Sebagai sebuah organisasi yang terancang, pasukan polis mempunyai bidang tugas tersendiri melalui cawangan jabatan siasatan yang dikhususkan.
Cawangan D7 dan lain- lain cawangan dalam PDRM bergiat cergas menghapuskan maksiat, judi haram dan kongsi gelap dan inilah cabaran utama pasukan polis di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Johor Bahru.
Bukit Aman berdiri megah menempatkan lokasi ibu pejabat PDRM yang terletak di tengah nadi bandar raya Kuala Lumpur sentiasa bersedia membasmi jenayah hingga ke akar umbi. Dengan kekuatan kira-kira 1,000 balai polis di seluruh negara, pasukan polis bertindak menjaga keamanan setempat 24 jam.
Perlu diingat tugas anggota polis bukan semudah menerima laporan kerana jika ada unsur jenayah yang bersifat perlu tindakan segera, maka laporan itu perlu disahkan terlebih dahulu sebelum siasatan lanjut dilakukan. Terdapat beberapa kes kebelakangan ini yang menunjukkan ada individu tergamak membuat laporan palsu kerana ingin melepaskan diri daripada menunaikan tanggungjawab mereka. Kes laporan palsu oleh bakal pengantin yang mendakwa dirinya dirompak sehingga wang kahwinnya lesap menunjukkan bahawa tugas polis bukan semudah menerima laporan kerana setiap pengadu juga berpotensi membuat jenayah iaitu menipu.
Kisah polis yang terlibat dengan gejala rasuah tidak boleh dikaitkan dengan semua anggota polis kerana dalam setandan pisang hanya sebiji dua sahaja yang busuk. Pasukan polis adalah semulia-mulia tugas yang diberkati oleh Allah SWT kerana sanggup menjaga keamanan walau nyawa menjadi galang ganti. Pihak polis adakala menghadapi masalah apabila ia dituduh dengan berbagai gelaran yang tidak enak didengar, sedangkan pihak yang menuduh tetap memerlukan polis untuk menjaga keamanan keluarga dan dirinya.
Pengorbanan nyawa polis dalam menyahut seruan negara menjaga keamanan adakala tidak dihargai oleh pihak tertentu, di mana lebih ramai mempersoalkan mengapa penjenayah ditembak mati lebih daripada kehilangan nyawa pihak polis akibat membanteras jenayah.
Provokasi terhadap pihak polis dalam perhimpunan pertubuhan tertentu yang tidak mendapat permit sepatutnya tidak dilakukan kerana ia adalah satu kesalahan iaitu mengganggu penjawat awam. Perbuatan ini biasanya dilakukan oleh perusuh-perusuh yang bersikap menggunakan 'undang-undang rimba' demi memperjuangkan misi dan visi mereka. Sikap hormat kepada pihak polis diketepikan dan ini yang menyedihkan kerana pengorbanan pasukan beruniform ini langsung tidak dihargai. Pihak polis bersengkang mata 24 jam sehari menjaga keamanan dan ini faktor membolehkan kita boleh mencari rezeki dan pelabur-pelabur asing berduyun-duyun masuk ke negara kita. Samseng jalanan juga selalu bersikap biadap merempit tanpa mempedulikan keselamatan diri dan pihak polis sendiri. Ada yang sanggup merempuh sekatan jalan raya dan melanggar polis trafik. Polis dilihat sebagai musuh, sedangkan perbuatan mereka mengganggu aliran trafik lebih mendatangkan bahaya jika tidak dibendung.
Justeru, pasukan polis perlu lebih dihormati dari saat ini. Bayangkan apa akan jadi kepada Kuala Lumpur yang baru menyambut Hari Wilayah jika pasukan polis gagal memantau keamanan bandar raya kita. Persepsi buruk kepada polis tidak boleh dikaburi dengan komen-komen nakal di dunia siber dan juga oleh pemimpin-pemimpin politik yang cuba menegakkan benang yang basah. Polis juga berubah seiring dengan masa dan tuntutan teknologi. Kini, khidmat komuniti polis dan orang ramai semakin popular dan menunjukkan iltizam KPN yang ingin masyarakat, media dan orang ramai bekerjasama.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket