Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

ucapan tahun baru cina dan Rahsia nama Malaysia Raya

Assalamualaikum wbt dan salam 1Malaysia.
Saya mengucapkan selamat tahun baru cina kepada masyarakat Cina yang dikatakan jatuh pada tahun ular. Raikan dengan semangat 1Malaysia. 

Sebuah pintu gerbang yang bertulis Kampung Malaysia Raya pasti mencuri tumpuan pengguna yang melalui kilometer empat Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya).

Perkataan 'Malaysia' pada gerbang yang dihias penuh dengan Jalur Gemilang itu bukan sahaja mencetuskan perasaan ingin tahu mengenai keunikan nama yang digunakan bahkan mampu membuatkan ramai teruja untuk memandu masuk ke kampung berkenaan.

Kampung Malaysia Raya merupakan penempatan Melayu terakhir yang mendapat kelulusan berstatus kampung melalui pentadbiran Pejabat Tanah Mukim Petaling pada 1969 yang ketika itu berada di bawah Kerajaan Negeri Selangor.

Pembukaan kampung di kawasan yang dahulunya lombong bijih itu merupakan sebahagian daripada proses penempatan semula ekoran rancangan pembangunan kerajaan di beberapa kawasan di sekitar Sungai Besi.

Penghuni terawal kampung seluas kira-kira 10 hektar itu terdiri daripada penduduk asal dari empat penempatan iaitu pekan Sungai Besi, Kampung Ampera (berhampiran Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia Sungai Besi), kuaters Lombong Sungai Besi dan flat Razak Mansion, Sungai Besi.

Kira-kira setahun selepas penghijrahan 70 buah keluarga pertama ke kawasan itu, tanah paya yang terletak bersebelahan dengan pusat perlombongan bijih itu kemudian mendapat nama.

Meskipun terdapat pelbagai andaian mengenai keunikan namanya, rahsia nama Malaysia Raya sebenarnya diangkat sempena nama kapal milik syarikat Great Malaysia Line yang digunakan untuk mengangkut jemaah haji sekitar awal 70-an.

Pengabadian nama itu dibuat sebagai mengenang nama kapal yang banyak berjasa kepada umat Islam di negara ini sebelum ia musnah dalam kebakaran di Pelabuhan Klang pada 23 Ogos 1976.

Diceritakan juga, insiden kemusnahan kapal Malaysia Raya itu menjadi permulaan kepada perkhidmatan kapal terbang oleh kerajaan bagi menghantar jemaah haji dari negara ini ke Mekah.

Penulis sebagai salah seorang pengguna harian Besraya tidak terkecuali daripada keinginan untuk mengetahui rahsia dan keistimewaan yang ada pada kampung berkenaan.

Pengalaman menyusuri jalan-jalan sempit dengan susunan rumah yang berhalaman kemas di kampung itu baru-baru ini mengembalikan nostalgia berada di dalam suasana kampung yang jauh dari kota. Suasana seumpama itu sememangnya sesuatu yang sudah lama lenyap ditelan pembangunan.

Walaupun bukan 100 peratus tradisional, imbasan sepintas lalu ketika menjenguk kampung yang terletak bersebelahan dengan Terminal Bersepadu Selatan (TBS) itu memperlihatkan banyak ciri-ciri yang tidak lagi dipelihara di kampung-kampung di Kuala Lumpur.

Pada hari ini Kampung Malaysia Raya masih bertahan sebagai salah satu daripada beberapa kampung tradisional di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur walaupun semakin dihimpit kemodenan. 

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket