Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Kaji semula bas dua tingkat

Negara kita sekali lagi digemparkan dengan kemalangan bas yang mengorbankan sepuluh nyawa dan mencederakan beberapa yang lain. Kemalangan ini bukan melibatkan bas biasa, tapi bas ekspres dua tingkat. Takziah buat keluarga mangsa yang terkorban.
Sebagai salah seorang pengguna perkhidmatan bas ekspres, saya melihat kewujudan bas dua tingkat ini sebenarnya ada kekurangan, antaranya;
1.Bas dua tingkat memang mudah terbalik. Semakin tinggi bas, semakin mudah terbalik lebih-lebih lagi apabila dipandu dengan laju.
2.Berbeza seperti di London, keadaan jalan di sana tidak seperti di negara kita, ditambah dengan bentuk muka bumi Malaysia yang berbukit-bukau membuatkan jalan bersimpang siur.
3.Kebanyakan kawasan di Lebuh Raya Utara-Selatan merupakan kawasan angin lintang, keadaan ini memudahkan bas yang tinggi terbalik.
4.Spesifikasi bas dua tingkat membuatkan kedudukan penumpang di bahagian bawah lebih rendah (separas pembahagi jalan) yang boleh mendatangkan kecederaan serius atau membawa maut sekiranya ia bergesel atau terbabas.
Pada hemat saya, mungkin perkhidmatan bas dua tingkat boleh digunakan di kawasan-kawasan pusat bandar bagi tujuan pelancongan dan sebagainya, namun untuk perjalanan jarak jauh, ia dirasakan merbahaya dan kurang selamat.
Walaupun faktor kecuaian pemandu adalah penyebab utama kemalangan, namun perkara-perkara yang dinyatakan di atas mungkin perlu diambil kira.
Saya menyarankan kepada pihak bertanggungjawab agar penggunaan bas dua tingkat ini dikaji semula sebelum lebih ramai penumpang terkorban.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket