Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Pembalasan buat pembunuh Palestin


Gambar terbaru sharon yang terlantar di hospital akibat angin ahmar.

PENDERITAAN penduduk Palestin sememangnya satu tragedi bagi umat Islam. Sebut sahaja sebarang bentuk penganiayaan dan penderitaan yang tidak dilalui mereka. Sehingga kini masih belum terdapat sebarang pembelaan yang nyata terhadap nasib Palestin. Sejak bermulanya sejarah kekejaman Israel terhadap penduduk Palestin pada 14 Mei 1948, pelbagai alasan dan fitnah ditebarkan untuk menafikan kekejaman yang telah dilakukan.
Pelbagai perang, konflik dan perjanjian damai telah berlalu namun ia gagal merobek keegoan Israel untuk menilai kembali kekejaman dan pertumpahan darah yang telah dilakukan terhadap rakyat Palestin yang tidak berdosa.
Namun yang hak pasti akan tertulis dan kekejaman yang dilakukan manusia akan dibalas tuhan walaupun ketika masih hidup.
Itulah nasib yang dialami oleh bekas Perdana Menteri Israel Ariel Sharon.
Beliau yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri dari bulan Mac 2001 hingga April 2006 namun kemudian tidak mampu untuk melaksanakan tugas-tugasnya selepas jatuh sakit akibat menderita angin ahmar pada 4 Januari 2006.


Pada awalnya beliau berada dalam koma sebelum mampu membuka mata. Namun sejak dari itu dirinya tidak ubah seperti mayat hidup. Ini kerana dirinya kini sedar tetapi menderita lumpuh sepenuhnya melainkan matanya sahaja yang masih terbuka. Dari sudut perubatan keadaannya dipanggil "vegetatif persisten" iaitu lumpuh sepenuhnya walaupun tidak koma.
Hanya matanya yang terbuka dan boleh memberi isyarat namun tidak boleh menggerakkan badan.
Menurut sumber yang diperoleh dari sebuah media Israel, keadaan terkini Sharon yang juga digelar "Sang pembunuh rakyat Palestin" boleh diibaratkan seperti bangkai bernyawa.
Menurut sebuah akhbar Israel, "Hume Israel" keadaan kesihatan Sharon kini masih menderita angin ahmar dan terbaring di hospital selama lebih dari empat tahun.
Sharon yang ketika ini menjangkau usia 81 tahun telah dirawat di Hospital Syaiba tidak jauh dari kota Tel Aviv. Beliau diberitakan terbaring dalam keadaan kedua mata terus terbuka. Para perawat yang menjaganya kemudian menempatkan Sharon di depan televisyen yang menayangkan filem-filem panorama alam dan pelbagai jenis haiwan terutama lembu.
Akhbar itu mendakwa bahawa keluarga Sharon masih tidak berputus asa dan kerap menjenguk dan berinteraksi dengannya. Ini seolah-olah mengisyaratkan bahawa Sharon masih hidup dan mampu sembuh seperti sebelumnya. Seorang anggota keluarganya kerap membacakan akhbar harian di sisinya sambil memberitahu dan menggambarkan perkembangan ladang lembu yang dimilikinya di daerah selatan Israel. Di samping itu beliau turut dibacakan beberapa buku dan diperdengarkan muzik-muzik klasik.
dipulihkan
Walaupun menderita sakit yang tidak boleh dipulihkan namun beliau tetap diberikan penjagaan rapi oleh keluarganya.
Diberitakan seorang lelaki telah ditugaskan khas untuk mencukur janggutnya. Malah dikatakan Sharon sering memberikan isyarat mencukur janggutnya dengan terketar-ketar menggerakkan jarinya kepada lelaki berkenaan .
Doktor yang merawat beliau Solomo Segev memberitahu, keadaan dan kesihatan Sharon yang hanya terbaring di atas katil di hospital sejak beberapa tahun lalu sukar diramal. Sehingga kini Sharon masih hidup kerana degupan jantung dan tekanan darahnya masih bergerak seperti manusia normal.
Malangnya keadaannya ini adalah sama seperti kali pertama dirinya dimasukkan ke hospital pada empat tahun lalu.
Ketika ditanya lebih lanjut sampai bila keadaan Sharon akan terus begini, Segev memberitahu tiada sebarang jaminan beliau akan sembuh.
"Kalau dikaji dari purata usia ahli keluarga Sharon, ibu dan neneknya mati sekitar usia 90 tahun.
"Oleh itu Sharon dijangka akan tetap dengan keadaannya sekarang mungkin sehingga usianya lebih 90 tahun nanti," kata Segev.
Beliau kemudiannya ditanya apakah peluang bagi Sharon untuk sembuh dari koma. Segev menjawab, "Sharon bukan manusia biasa, ada pesakit lain yang berada dalam keadaan koma lebih lama dari Sharon, namun pesakit-pesakit itu masih dalam usia muda.
"Pesakit seumur Sharon biasanya tidak bertahan lama, apatah lagi jika mereka mampu bertahan hingga empat tahun. Kalau itu terjadi, tentu ia dilihat diluar kewajaran," katanya.
Walau apa pun jawapan yang diberikan oleh doktor yang merawatnya namun hakikatnya penderitaan yang ditanggungnya adalah pembalasan tuhan kepadanya. Kekejaman yang dilakukan ketika muda sebagai anggota tentera hinggalah menjawat jawatan tertinggi dalam Kabinet Israel adalah tindakan yang diluar batas kemanusiaan.
Maka penderitaan yang ditanggungnya kini hanyalah sekelumit dari ribuan kematian dan penderitaan yang ditanggung rakyat Palestin. Namun sekurangnya-kurangnya beliau telah merasai sendiri pedihnya seksaan tuhan di dunia sebelum menerima seksaan di akhirat kelak.
Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket