Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Kaji kelayakan pemandu

SAYA terpanggil untuk memberi pandangan peribadi saya, setelah menyaksikan dengan perasaan hiba, kemalangan maut yang mengorbankan 10 nyawa di Perak awal pagi Sabtu lalu.
Seringkali apabila berlaku kemalangan maut melibatkan bas penumpang, kita dihidangkan dengan fakta kegagalan pemandu bertindak rasional apabila berhadapan dengan situasi semasa (mengantuk atau letih ataupun kegagalan teknikal kenderaan). Apakah yang menyebabkan mereka lemah dalam membuat pertimbangan?
Secara logiknya kita boleh mengesahkan mereka (pemandu bas) kurang pendidikan akademi. Apakah tahap kelayakan akademik yang diperlukan untuk menjadi pemandu bas? Kalau ada pun SPM mungkin ditahap layak dapat sijil sahaja!
Kadang kala apabila kita berhadapan dengan keadaan kritikal, satu tindakan 'radikal' mungkin dapat membantu. Saya mencadangkan dikaji semula tahap kelayakan akademik bagi pemandu kenderaan yang melibatkan penumpang.
Cadangan untuk mengenakan hukuman yang sama ke atas pemilik syarikat bas seperti mana yang dikenakan ke atas pemandu yang terlibat juga patut diberi perhatian.
Selain itu, saya juga ingin memberi satu lagi cadangan radikal, kita tempatkan di setiap 1 kilometer laluan lebuh raya dan jalan-jalan yang sering berlaku kemalangan dengan billboard berwarna gambar-gambar kemalangan maut.
Bukan gambar kenderaan tetapi gambar mangsa tanpa suntingan untuk tatapan pemandu Malaysia. Jika gambar mangsa dalam negara mungkin menyebabkan terguris perasaan keluarga mangsa, jadi mungkin gambar mangsa luar negara dapat membantu. Sanggupkah lagi mereka memecut?

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket