Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Jangan beri muka rakyat Malaysia guna pasport asing

DALAM Perlembagaan ada dua cara menyebabkan seseorang itu boleh hilang kewarganegaraan atau kerakyatannya.
Bahagian 3 Perlembagaan (Bab 3) iaitu Perkara 24 menyatakan bahawa kerakyatan akan dilucutkan sekiranya seseorang mendapat kerakyatan daripada negara lain. Dalam Perkara 25 pula menyebut bahawa kerakyatan akan dilucutkan sekiranya terbukti seseorang tidak setia kepada negara.
Dalam perkara ini, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Abdul Rahman Othman telah memberi amaran kepada rakyat Malaysia yang memiliki atau menggunakan pasport negara lain untuk keluar negara, mereka boleh dilucutkan status kerakyatan.
Pasport antarabangsa Malaysia adalah bukti kerakyatan pemegang buku berwarna merah itu. Jika seseorang mengaku rakyat Malaysia, dia tidak sekali-kali mencampakkan pasport itu dan diganti dengan buku kecil berwarna lain.
Sekiranya dia menggunakan pasport berwarna lain selain warna merah, sah dia bukan rakyat Malaysia lagi.
Biar apa pun muslihat seseorang rakyat Malaysia memiliki atau mengguna pasport negara lain, dia boleh dikategorikan orang yang tidak setia kepada Malaysia. Jadi, jika benar perkara ini terjadi, Jabatan Imigresen dan Kerajaan Malaysia perlu melucutkan status kerakyatan individu berkenaan.
Mengapa kita perlu memberi muka kepada golongan yang sesuka hati menggunakan dua pasport. Malaysia tidak memberi keistimewaan kepada orang yang kesetiaannya kepada negara boleh diragui. Dan bukan dasar Malaysia membenarkan rakyatnya memiliki dua kewarganegaraan.
Sudah tentu orang yang menggunakan pasport asing ada agenda tersembunyi untuk keluar masuk ke negara lain.
Kes-kes melibatkan penggunaan pasport asing bukan baru di negara kita. Kalau tidak bagaimana beberapa individu tertentu termasuk orang politik yang dikehendaki oleh polis boleh bolos dari sempadan negara ini.
Kesalahan memiliki dua pasport ini belum ditambah dengan jenayah pemalsuan pasport untuk tujuan pemerdagangan dan penyeludupan manusia di negara kita.
Adalah penting segala isu penggunaan pasport asing apatah lagi melibatkan orang yang dikehendaki polis Malaysia hendaklah diselesaikan seberapa segera.
Janganlah dilengah-lengahkan usaha mencari dan menahan individu yang dikehendaki itu. Mereka perlu menjalani perbicaraan di mahkamah bagi menyelesaikan kes saman daripada pihak pelantif.
Sudah banyak kes orang kena tuduh bukan sahaja tertangguh malah mereka sendiri menghilangkan diri apabila gagal dikesan setelah melarikan diri ke luar negara.
Kerajaan perlu bertindak terhadap individu yang melarikan diri ke luar negara melalui saluran yang bertentangan dengan undang-undang imigresen Malaysia. Cari mereka sampai ke lubang cacing agar tindakan berani dan serius daripada Kerajaan Malaysia dapat memberi isyarat kepada individu lain yang cuba lari daripada undang-undang Malaysia. Sudah terlalu lama dasar berlembut dilaksanakan.
Oleh itu jika mereka tidak ditemui, guballah undang-undang yang mana kerajaan boleh melucutkan status kerakyatan individu yang telah melarikan diri daripada pihak polis dan mahkamah di Malaysia. Sesungguhnya mereka bukan rakyat yang setia maka mereka tidak berhak menjadi rakyat Malaysia.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket