Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Mangsa gempa di Padang bina semula semangat


Dua remaja menagih simpati orang ramai bagi menghulurkan sumbangan setelah kehilangan pendapatan akibat gempa bumi yang menggoncang Padang pada 30 September lalu. - BERNAMA

BERAT mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itu yang dapat menggambarkan keadaan masyarakat di Padang, Indonesia selepas dilanda gempa 30 September lalu. Kesedihan masih jelas di wajah mereka yang kehilangan orang tersayang dan terpaksa tinggal di khemah-khemah sementara di Kampung Melalak - antara kawasan yang terjejas dengan kejadian itu.
Bagi seorang mangsa, Ajek Najan, menyaksikan enam anaknya berusia 4 hingga 9 tahun tertimbus di depan mata, hampir membunuh semangatnya untuk hidup.
Tidak dapat diungkapkan perasaannya apabila anak-anak tempat bermanja dan mencurahkan kasih sayang, maut semasa bencana itu. Ajek, 45, kehilangan empat anak lelaki dan dua perempuan.
"Tiada apa lagi di dalam hidup saya, rumah pun ranap. Anak-anak mati, suami pula cedera," katanya kepada Bernama yang berkunjung ke sana, baru-baru ini.
Ketika menceritakan saat menghadapi bencana alam itu, Ajek berkata, dia ketika itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas bertani dan suaminya berada di rumah bersama enam anak mereka.
"Suami saya mungkin juga menjadi korban jika kami tidak melihat tangannya yang terkapai-kapai minta tolong di celah-celah runtuhan batu,'' katanya.
Baginya kehidupan kini lebih sukar kerana terpaksa membinanya semula tanpa bantuan suami yang masih belum mampu bekerja.
Gempa bumi berukuran 7.6 skala Richter menggoncang Padang pada 5.16 petang 30 September, berpusat di Kilometer 57, barat laut Pariaman, disusuli gempa bumi kedua 6.2 skala Richter pada 5.38 petang berpusat di Kilometer 22 ke barat laut Pariaman.
Kerajaan Indonesia mengesahkan anggaran 1.2 juta penduduk daripada 250,000 keluarga terjejas akibat gempa itu apabila kehilangan tempat tinggal dan punca pendapatan. Bencana itu menyebabkan kematian 1,115 orang, 1,214 cedera parah dan 1,688 cedera ringan.
Ajek berkongsi tinggal di khemah itu bersama 20 lagi keluarga sambil mengharapkan kerajaan membantu membina semula rumah mereka dan dalam pada itu menantikan bantuan wang, makanan dan pakaian.
Kunjungan rombongan seperti kami dari Malaysia memang dinanti-nantikan Ajek dan penghuni khemah bagi mendapatkan bantuan sekurang-kurangnya keperluan harian.
Penulis menyertai rombongan dari Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang diketuai Naib Cancelor Prof. Datuk Ir. Dr. Zainai Mohamed, ke Padang dalam lawatan kerja misi bantuan kemanusiaan untuk menyampaikan sumbangan wang, barang dan pakaian kepada mangsa gempa bumi ini.
"Walaupun bantuan kemanusiaan yang diberi tidak semewah mana, kami mahu mereka tahu bahawa Malaysia turut berkongsi kesedihan mereka kerana asalnya kita serumpun.
"Hanya sempadan memisahkan kita tetapi budaya, bangsa dan agama masih sama," kata Dr. Zainai.
UMK membawa bantuan bernilai RM30,000 hasil kutipan sumbangan pelajar dan petugas UMK serta orang ramai.
Seorang lagi mangsa gempa bumi itu Syiud John, 25; berkata, bantuan yang diterima sedikit sebanyak dapat memberikan ketenangan kepadanya kerana beliau tahu dengan pertolongan itu dapatlah beliau secara perlahan membina semula kehidupan.
"Masih banyak lagi yang perlu kami lakukan. Perjalanan masih jauh tetapi semangat kami semakin hari semakin pulih dengan bantuan seumpama ini yang menunjukkan Malaysia prihatin," ujar Syiud.
Penulis mendapati walaupun bantuan untuk mereka dilihat sudah banyak, sebenarnya ia belum mencukupi kerana ramai daripada kalangan mangsa semakin daif akibat bencana alam itu.
Dalam hal ini bantuan yang mereka perlukan bukan hanya wang dan makanan, tetapi juga sokongan moral dan kata-kata semangat untuk cekal hidup.
Dr. Zainai dan rombongan UMK yang disertai 10 orang pensyarah dan pelajar turut melawat anak yatim di Pati Asuhan Aisyiyah di Kampung Birik-Birik, Pariaman.
Beliau berkata, lawatan itu bertujuan meninjau keadaan di samping mengenal pasti jenis sumbangan dan bantuan lanjut untuk diberikan kepada masyarakat di kawasan terbabit di bawah program bantuan kemanusiaan UMK yang akan dilancarkan nanti.
"Kami mempunyai program untuk membantu mereka melalui beberapa aktiviti yang akan dijalankan selepas ini.
"Antaranya, pelajar kami akan ditempatkan bersama dengan masyarakat di sini untuk beberapa hari bagi melaksanakan program yang dirancang," katanya.
Beliau berkata walaupun jumlah bantuan UMK boleh dianggap kecil, namun diharapkan dapat meringankan beban mereka yang memerlukan.
"Bantuan yang disediakan ialah sumbangan petugas, pelajar UMK, syarikat dan individu kepada tabung bantuan kemanusian yang ditubuhkan UMK," katanya. -

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket