Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Guna jalan raya perlu ilmu

SUDAH kerap kali diperkatakan mengenai kadar kemalangan jalan raya yang berlaku di kalangan pengguna pengangkutan awam, khususnya bas. Boleh dikatakan faktor berikut menjadi punca utama berlakunya kemalangan. Antaranya ialah:
n Sikap pemandu
Cadangan: Wujudkan sekolah latihan pemanduan yang profesional dengan pemberian sijil atau diploma. Sekolah/Institut Pemandu Kenderaan Awam (IPKA) boleh diwujudkan melalui sumbangan persatuan pemandu bas dan pemilik bas. Modul latihan, kriteria pemilihan dibincangkan bersama agensi berkaitan.
Kebaikan: Lahirkan pemandu bas berdisiplin, beretika dan bertanggungjawab. Dapat wujudkan skim gaji yang seragam. Dapat wujudkan peluang pekerjaan di kalangan siswazah atau lepasan sekolah.
n Penyenggaraan bas.
Cuba guna pakai kaedah yang dilaksana oleh MAS atau AirAsia. Setiap bas sebelum berlepas dari tempat perhentian diperiksa keadaan fizikalnya iaitu tayar, brek, lampu isyarat dan lain-lain.
Kebaikan: Wujud peluang pekerjaan kepada juruteknik penyenggara bas, lori dan lain-lain.
n Lampu di kawasan selekoh lebuh raya dan tanda awas jalan licin.
Pasangkan lampu jalan jenis solar di kawasan selekoh lebuh raya berbahaya atau di kawasan kerap berlaku kemalangan. Tanda awas jalan licin seperti di Bukit Beruntung yang kerap berlaku kemalangan selepas waktu hujan.
n Pertolongan kecemasan
Jadikan salah satu daripada kursus elektif (dua jam kredit) di universiti atau sekolah kepada pelajar, supaya dapat digunakan ketika terdesak atau untuk membantu mangsa kemalangan.
Fikir-fikirkanlah demi memajukan bangsa dan warganegara Malaysia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket