Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Air paip, air botol plastik mana yang selamat?

SAYA menyokong kenyataan sebuah akhbar tempatan supaya kita mengatakan tidak kepada botol minuman plastik dan bekas makanan polisterin.
Penggunaan plastik untuk membungkus makanan dan minuman semakin popular kerana kelebihan yang ada padanya seperti tahan lama, teguh dan mudah digunakan. Tidak hairanlah jika kita banyak bergantung kepada plastik sebagai satu bahan wajib dalam proses pembungkusan makanan dan minuman. Lebih-lebih lagi pada musim panas ini, kita sering membeli minuman di dalam botol plastik.
Kita tidak menyedari bahaya botol plastik serta komponen-komponen kimia yang terkandung di dalamnya. Walaupun banyak maklumat disebarkan oleh pihak berwajib mengenai kesan bahan kimia yang hadir akibat tindak balas makanan dan minuman dalam bahan pembungkusan tersebut namun disebabkan terlalu bergantung kepada plastik membuatkan sesetengah pihak khususnya pengusaha makanan terpaksa mengabaikan kesannya dengan harapan agar bahan yang digunakan selamat dan terjamin.
Oleh itu, semua bahan kimia yang hendak digunakan untuk menghasilkan plastik pembungkus dan botol plastik secara amnya perlu mendapat pengesahan daripada pihak berwajib sebelum boleh digunakan. Kebenaran untuk menggunakan hanya dapat diperoleh sekiranya bahan kimia yang hendak digunakan ini telah disahkan sebagai selamat dan digunakan pada kadar yang telah ditetapkan. Paling penting, bahan kimia dan kadar penggunaannya tidak akan mengakibatkan kanser kepada pengguna.
Sebagai langkah keselamatan, pihak berwajib menggalakkan kita menggunakan air paip yang dimasak sebagai minuman dan boleh dibawa ke mana-mana sahaja. Air paip ini lebih selamat dan terjamin untuk digunakan. Akan tetapi apa yang menjadi persoalan adakah air paip di Malaysia berada di tahap selamat digunakan. Persoalan ini timbul apabila air paip di negara kita menghadapi pelbagai masalah seperti di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mengalami masalah paip berkarat. Masalah seperti ini harus diselesaikan segera supaya pengguna yakin air paip yang disalurkan selamat digunakan dan terjamin kebersihannya.
Oleh yang demikian, sebagai pengguna kita haruslah yakin bahawa semua air paip yang disalurkan oleh badan kerajaan dan juga syarikat pengendali air adalah bersih dan selamat diminum tanpa rawatan selanjutnya. Orang ramai tidak perlu ragu-ragu terhadap mutu air paip sehingga menyebabkan pengguna menggunakan cara lain bagi menentukan air paip itu selamat.
Pengguna juga perlu sedar bahawa penggunaan botol plastik tidak selamat digunakan dan hanya akan mengundang penyakit berbahaya seperti kanser. Pihak pengeluar air kepada orang awam sentiasa berusaha memastikan air yang dibekalkan selamat dan berkualiti.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket