Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Haramkan bas dua tingkat di jalan berbukit

HANYA ungkapan dahsyat, ngeri dan menyayat hati sahaja dapat menggambarkan kemalangan bas persiaran yang membawa pelancong dari Thailand Ahad lalu.
Ia juga turut direkodkan sebagai kemalangan terburuk dalam lipatan sejarah negara.
Berdasarkan laporan siasatan awal pihak polis, bas ini kemungkinan terbabas ke arah laluan bertentangan dengan melayang melepasi penghadang jalan raya lalu berpusing dan merempuh tebing bukit. Ini semua berdasar keadaan bas yang terlalu teruk keadaannya.
Pelbagai andaian juga dibuat untuk mencari punca penyebab kemalangan tersebut seperti kelajuan bas dan kerosakan mekanikal bas. Antaranya:
* Ahli Parlimen Cameron Highlands menyatakan kemungkinan berlaku kegiatan jahat pihak tertentu yang mencurahkan minyak pelincir di atas jalan tersebut seperti yang pernah beliau alami.
* Reka bentuk bas harus diambil perhatian. Reka bentuk bas tersebut yang mempunyai ketinggian yang hampir menyamai rumah dua tingkat dilihat kurang memberi kestabilan akibat tahap gravitinya yang rendah.
* Keadaan jalan di negara ini yang banyak kawasan berbukit-bukau, keadaan cuaca yang kerap hujan dan ditambah lagi dengan tiupan angin lintang, bas sebegini memang tidak sesuai dan kurang selamat untuk beroperasi di kawasan tertentu seperti laluan Cameron Highlands, Genting Highlands.
* Kelemahan reka bentuk juga dapat dikesan apabila berlaku kemalangan melibatkan syarikat Sani Ekspres yang turut menelan korban yang tinggi.
Padahal ketika kemalangan, bas tersebut dipandu pada kelajuan yang ditetapkan. Namun akibat reka bentuknya dengan kedudukan penumpang di tingkat bawah yang separas dengan penghadang lebuh raya, maka kesemua korban melibatkan penumpang di tingkat bawah bas tersebut.
Diburukkan lagi keadaan dengan kelemahan reka bentuk dan kualiti penghadang lebuh raya dan jalan raya yang melibatkan kedua-dua kemalangan.
* Penyelesaian dan langkah yang perlu diambil oleh pihak berwajib adalah dengan membekukan lesen bas dua tingkat. Bas dua tingkat yang sedia ada hanya dibenarkan beroperasi di kawasan yang selamat dan sesuai dengan reka bentuknya.
Tidak mustahil akan berlaku kemalangan yang lebih dasyat pada masa hadapan daripada kemalangan ini jika pihak berkuasa terlibat terus leka dan alpa.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket