Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Pembangunan bakat belia penting jayakan agenda transformasi


PADA 23 hingga 27 Mei ini akan diadakan Program Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya. Program itu adalah sempena sambutan Hari Belia Negara yang telah disambut pada 15 Mei lalu.
Pada tahun lalu, Program Himpunan Sejuta Belia telah mendapat sambutan yang begitu menggalakkan dan sambutan perhimpunan kali ini dijangka akan lebih hebat kerana pelbagai acara dan aktiviti menarik sudah diatur untuk mereka. Lebih daripada 500 aktiviti akan diadakan pada program kali ini berbanding 200 aktiviti pada tahun lepas.
Statistik terkini menunjukkan golongan belia membentuk 40 peratus (11.9 juta) daripada lebih 29 juta penduduk negara ini. Sejak dulu lagi, belia adalah golongan yang menjadi fokus dalam setiap kerangka pembangunan nasional. Ini disebabkan golongan belia adalah pewaris dan penentu kelangsungan masa depan negara. Mereka adalah aset penting yang menjadi penggerak dan pemacu kepada kemajuan dan pembangunan negara.
Justeru, segala potensi dan bakat yang ada pada belia perlu digilap dan dibangunkan secara holistik supaya negara dapat menyediakan modal insan yang berketerampilan, kreatif dan inovatif. Ini penting agar negara berupaya bersaing dengan penuh keyakinan di pentas antarabangsa.
Mengapa pembangunan bakat belia begitu penting kepada negara? Ada banyak hujah yang boleh diberikan tetapi penulis ingin menggemukkan empat sebab utama.
Pertama, belia memainkan peranan penting bagi mencapai hasrat Wawasan 2020 iaitu menjadi sebuah negara maju setanding dengan negara-negara maju yang lain. Hasrat Malaysia untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi (2020) hanya tinggal lapan tahun lagi. Ia banyak bergantung kepada keupayaan rakyat, khususnya generasi muda (belia) untuk merealisasikan hasrat itu.
Untuk menjayakannya maka negara memerlukan modal insan yang mahir, berpengetahuan tinggi, berbakat, kreatif dan berinovasi. Sudah tentu sebahagian besar modal insan ini harus datangnya dari tenaga belia yang berpotensi dan berbakat.
Isunya ialah setakat ini negara hanya memiliki 25 peratus sahaja tenaga kerja berpengetahuan dan berkemahiran tinggi. Ia tidak selari dengan keperluan ekonomi abad ke-21 yang menekankan penguasaan kemahiran yang tinggi, penguasaan teknologi maklumat, kreativiti dan inovasi. Ia boleh dianggap sebagai cabaran kritikal dalam menjayakan hasrat negara menjadi negara maju berpendapatan tinggi.
Kedua, belia penting untuk menjayakan agenda transformasi nasional, khususnya Program Transformasi Ekonomi (ETP). Transformasi ekonomi yang memberi fokus kepada 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) memerlukan bakat-bakat muda yang dinamik untuk memenuhi pasaran kerja dalam membangunkan NKEA terbabit. Modal insan yang diperlukan bukan sahaja berteraskan ilmu pengetahuan tetapi mesti juga mempunyai bakat dalam aspek inovatif dan kreativiti yang tinggi.
Ketiga, golongan belia penting untuk melonjak daya saing negara di peringkat global. Ketika berlakunya krisis kewangan Asia tahun 1997-1998, negara telah kehilangan daya saing. Ini menyebabkan kedudukan kita sebagai peneraju ekonomi di rantau ini terhakis. Selain itu, negara juga masih kurang dari segi kreativiti dan inovasi, terutama inovasi dalam sektor perindustrian. Ramai tenaga kerja mahir, berbakat dan berpengetahuan tinggi berhijrah keluar sehingga meletakkan situasi modal insan negara berada ke tahap yang kritikal.
Perlu diingat bahawa daya saing di pentas global bukan sahaja mengenai soal ekonomi tetapi juga merangkumi sektor-sektor lain seperti saingan dalam bidang sukan, industri muzik dan sebagainya. Bidang-bidang terbabit memerlukan penyerlahan bakat golongan belia yang dinamik.
Keempat, pembangunan bakat belia penting untuk melahirkan kepimpinan bertaraf dunia. Kelangsungan dan kekuatan negara di persada antarabangsa amat bergantung pada kemampuan kepemimpinan untuk berpartisipasi secara aktif di peringkat global.
Generasi yang lemah, sama ada lemah dari segi pemikiran, lemah fizikal, lemah tindakan, lemah akal budi, buruk moral dan tidak berbakat akan menyebabkan kepemimpinan negara menjadi lemah dan boleh menghancurkan negara.
Nyata sekali bahawa usaha membangun potensi dan bakat belia di negara ini menjadi begitu penting bagi menjayakan hasrat, visi dan misi negara. Menyedari hakikat inilah maka Datuk Seri Najib Tun Razak melihat pembangunan bakat belia menjadi elemen penting bagi menjayakan agenda transformasi yang diperkenalkannya.
Najib melihat belia bukan sahaja perlu menguasai ilmu pengetahuan tetapi perlu juga membangunkan bakat yang ada pada mereka secara sistematik dan terarah. Penguasaan ilmu yang disertai dengan keterampilan bakat akan dapat menyerlahkan potensi diri belia sama ada dari segi kepemimpinan, menyumbang idea dan penghasilan reka cipta yang bersifat kreatif dan inovatif.
Pelbagai usaha dilaksanakan kerajaan untuk memajukan belia di negara ini. Selain pemerkasaan pendidikan, pelbagai usaha inovatif diperkenalkan Najib untuk membantu mempertingkatkan kemahiran dan bakat belia. Di bawah Bajet 2012 kerajaan memperuntukkan RM200 juta untuk program Strategic Action for Youth (SAY 1Malaysia) bertujuan memberikan latihan dan kemahiran kepada belia yang tidak lagi meneruskan pengajian mereka.
Untuk menggalakkan golongan muda terlibat dalam industri kreatif, kerajaan telah menubuhkan MyCreative Venture Capital dengan peruntukan RM200 juta.
Pada Jun 2011 kerajaan telah melancarkan Skim Latihan 1Malaysia (SLIM) yang bertujuan memberi latihan dan bimbingan kepada para siswazah menganggur bagi menyediakan diri mereka menghadapi dunia pekerjaan.
Berdasarkan program itu, siswazah yang dipilih akan diberi latihan dan bimbingan di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) selama setahun untuk mempersiapkan mereka mencari pekerjaan. SLIM yang dikendalikan oleh Kementerian Sumber Manusia diharap dapat membangun bakat kerjaya serta meminimumkan peratusan siswazah menganggur di negara ini.
Penubuhan Talent Corporation (TalentCorp) seperti yang dibentangkan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) juga dapat membantu membangun bakat yang ada pada pekerja muda di negara ini. TalentCorp akan memberi fokus khusus kepada modal insan berkemahiran tinggi. Ia akan bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan sektor industri bagi memastikan negara mempunyai tenaga pekerja yang berkemahiran dan memenuhi keperluan pasaran.
Kesimpulan, pembangunan bakat belia adalah sesuatu yang sangat penting buat negara terutama dalam menjayakan agenda transformasi nasional. Justeru, segala potensi dan bakat yang ada pada golongan ini perlu dibangunkan, diasuh, dibimbing dan diberi latihan secukupnya supaya mereka menjadi modal insan berkualiti, dinamik dan mampu menghadapi cabaran.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket