Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Tiada kesan naikkan harga rokok

PADA pendapat saya tidak masuk akal untuk kerajaan menaikkan harga rokok, semata-mata untuk mengurangkan perokok di Malaysia. Setelah beberapa tahun trend menaikkan harga rokok ini dimulakan ia tidak menampakkan apa-apa perubahan pada masyarakat.
Ini kerana rokok menyebabkan ketagihan. Di mana ada ketagihan di situ ada usaha untuk mendapatkannya. Walaupun seringgit sebatang pun, pelajar tetap akan boleh membeli di kedai.
Ambil contoh, petrol walaupun ia naik kerana harga pasaran di dunia, adakah masyarakat akan kisah mengenainya? Begitulah juga rokok.
Mereka tidak akan kisah tentang apa juga propaganda kerajaan terhadap tahap kesihatan atau fakta berapa ramai pesakit yang berkaitan rokok.
Saya bukanlah menidakkan usaha kerajaan dalam mengurangkan perokok di Malaysia, cuma kerajaan haruslah pandai mencari inisiatif alternatif untuk mengurangkan peratusan perokok ini.
Saya meluahkan ini berdasarkan apa yang saya lihat, dengar dan bualkan bersama-sama rakan perokok saya. Mungkin apa yang saya cuba utarakan di sini tidak mampu mengubah apa-apa. Tetapi kerajaan wajar memikirkannya jika mahu mengurangkan jumlah perokok.
Terima kasih atas dasar dan usaha yang kerajaan lakukan. Tetapi carilah alternatif lain selain daripada mempergunakan hak pencukaian terhadap tembakau.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket