Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Ubah waktu peperiksaan elak banjir

AKHIR-AKHIR ini nampaknya musim banjir selalu berlaku di bulan November dan Disember setiap tahun. Ketika ini jugalah peperiksaan saperti Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) diadakan.

Dalam usaha menangani masalah ini, adalah dicadangkan supaya semua peperiksaan PMR,SPM dan STPM diadakan pada bulan Oktober setiap tahun bagi mengelak waktu peperiksaan pada masa banjir melanda.

Kaedah mengubah waktu peperiksaan sebulan lebih awal juga memberikan manfaat kepada pelajar itu sendiri.

Ini kerana sudah tentu keputusan peperiksaan juga boleh dikeluarkan lebih awal.

Hasilnya, ia sudah tentu memberikan ruang dan peluang yang lebih kepada pelajar itu sendiri untuk memilih kerjaya atau melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Masalahnya di negara kita, kemasukan ke mana-mana institusi pengajian tinggi setelah tamat alam persekolahan mengambil masa yang agak lama. Masa yang terluang itu sepatutnya tidak dipersia-siakan begitu sahaja.

Bayangkan, setelah tamat peperiksaan SPM pada pertengahan bulan Disember dan keputusannya pula hanya diketahui di penghujung bulan Mac tahun berikutnya, sudah mengambil masa tiga bulan.

Untuk proses permohonan bagi mendapatkan tempat di mana-mana pusat pengajian tinggi pula mengambil masa lebih kurang tiga bulan juga.

Sekiranya peperiksaan SPM dan STPM diadakan pada bulan Oktober dan keputusan peperiksaan pula boleh diketahui sebelum menjelang akhir tahun serta proses untuk masuk ke pusat pengajian lebih tinggi lagi diambil selama dua bulan sahaja, sudah tentu pelajar dapat menyambung pengajian mereka pada awal bulan Mac dan bukannya bulan Julai atau Ogos sebagaimana dipraktikkan ketika ini.

Pada masa yang sama disyorkan juga supaya pusat pemulihan banjir yang lebih sempurna dibina di tempat-tempat yang selalu berlaku musibah itu.

Contohnya, membina bangunan tambahan yang lengkap dengan kemudahan asas di lokasi bangunan persekolahan.

Ini kerana pada masa yang sama ia boleh digunakan untuk kemudahan sekolah itu sendiri.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket