Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Membudayakan amalan membaca


aktiviti menguji minda turut diadakan bagi melahirkan generasi kreatif.

REALITINYA pada masa ini kita masih bergelut dengan kelembapan budaya membaca di kalangan rakyat negara ini. Seharusnya amalan ini perlu dipupuk sejak kecil lagi bagi melahirkan masyarakat membaca. Ketua Pengarah Perpustakaan Negara, Raslin Abu Bakar berkata, adalah penting dalam melahirkan lebih ramai generasi muda yang sukakan membaca dan menjadikan amalan itu sebagai satu budaya agar tidak ketinggalan dalam perlumbaan teknologi yang semakin sengit.
''Ini kerana masyarakat yang komited terhadap amalan membaca dan menguasai ilmu akan terus maju dan gemilang,'' katanya ketika merasmikan sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia 1Malaysia, baru-baru ini.
Menurut Raslin, untuk membudayakan amalan membaca , semua pihak termasuk kerajaan, swasta dan orang ramai perlu memainkan peranan masing-masing khususnya dalam mengaplikasi ilmu yang telah dibaca dalam kehidupan seharian.
Menjadi contoh
"Budaya membaca yang aktif mampu memberikan pelbagai manfaat dalam kehidupan seharian seperti penjanaan idea, kemahiran berfikir dan berkomunikasi.
''Malah sebagai ibu bapa sendiri, kita harus menjadikan contoh utama kepada anak-anak dalam membudayakan amalan membaca di rumah.
''Tanpa perlu menuding jari ke arah pihak lain, kita sendiri seharusnya menjadi contoh dalam merealisasikan budaya membaca kepada anak-anak,'' tegasnya.
Ujarnya, selain berperanan sebagai guru pertama bagi setiap individu yang lahir ke dunia, ibu bapa juga memang dipertanggungjawabkan untuk membimbing dan mendidik zuriat yang dilahirkan dengan sebaik-baiknya.
Tidak dinafikan ada ibu bapa yang terlupa menyedarkan anak-anak peri pentingnya ilmu kerana ibu bapa itu juga tidak berilmu.
Tuntutan hidup juga sering kali menyukarkan ibu bapa menunjukkan teladan ilmu dan kesannya kepada anak-anak.
Bagaimanapun katanya, tidak ada ibu bapa di dunia ini yang menginginkan anak mereka bagaikan tiada tempias pun kepada masyarakat dan negara.
"Sekurang-kurangnya, jadilah orang yang berguna kepada diri sendiri kalau pun tidak pada keluarga.
"Doa dan harapan ibu bapa silih berganti, tetapi yang tidak tertunai ialah fenomena ilmu dalam sesebuah keluarga.
"Bayangkan jika anak tidak pernah melihat ibu bapa membaca walau sekalipun! Bagaimana anak-anak hendak merasakan budaya membaca di rumah sekiranya tanda-tanda begitu pun tidak berlaku langsung?'' jelasnya.
Oleh itu, katanya, mulakan dari sekarang, jadilah diri sebagai contoh untuk menjadikan anak-anak juga berminat untuk membaca sekali gus melahirkan generasi yang maju dan berjaya.
Menurut Raslin, kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tempoh hari bahawa kerajaan akan melaksanakan langkah lebih agresif bagi menggalakkan budaya membaca di kalangan rakyat selaras dengan matlamat menjadikan Malaysia sebagai 'Negara Pembaca'.
'Negara Pembaca' bukan sahaja untuk melihat semua orang membaca di mana-mana tetapi juga merujuk kepada masyarakat Malaysia yang berasaskan kepada ilmu pengetahuan, mempunyai kemampuan berterusan untuk belajar, membuat penyelidikan dan melakukan penemuan baru.
Langkah ini sememangnya akan membolehkan rakyat Malaysia menyertai penduduk negara maju lain yang menjadikan membaca sebagai satu tabiat dan budaya hidup.
Tambahnya lagi, negara Jepun misalnya sudah lama menjadikan pembacaan sebagai salah satu aktiviti tetap dalam kehidupan seharian. Budaya itu berterusan kerana setiap rakyatnya melihat semua orang melakukannya.
Secara tidak langsung ia menjadi ikutan kepada generasi yang baru.
Sempena sambutan Hari Kanak-kanak 1Malaysia itu kira-kira 500 kanak-kanak dari pelbagai kaum melakukan acara 'membaca secara senyap' selama lima minit di perkarangan Perpustakaan Negara.
Majlis bertemakan Bangsa Membaca, Bangsa Berjaya itu bertujuan untuk mewujudkan kesedaran di kalangan kanak-kanak berkaitan keseronokan membaca seterusnya memupuk tabiat itu sepanjang hayat bagi melahirkan generasi berilmu dan berfikiran kreatif.
"Konsep pembelajaran sepanjang hayat harus disemai dalam setiap sanubari rakyat negara ini, ia adalah sesuatu yang murni.
"Kita seharusnya membudayakan amalan membaca bagi merealisasikan konsep ini dan seterusnya membantu melahirkan masyarakat Malaysia berminda kelas pertama," katanya.
Usaha membudayakan aktiviti membaca di kalangan generasi muda merupakan titik tolak dalam membentuk masyarakat berpengetahuan yang dapat menyumbang kemahiran dan kepakaran kepada pembangunan sesebuah negara.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket