Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Sampah adalah sumber kekayaan

Jenis-jenis sampah adalah berbagai daripada kereta buruk, pecahan binaan rumah, sisa makanan, perkakas elektrik rosak, sisa daunan, bahan kaca, aneka jenis logam dan plastik.
Kebanyakan kita mencemik dan meremehkan peranan sampah walhal ia merupakan sumber yang boleh diguna semula, malah menjadi rezeki kekayaan kepada mereka yang rajin berusaha.
Bahan sisa logam, kertas, plastik dan kaca boleh diguna semula oleh industri kilang. Manakala sisa makanan dan daunan boleh dijadikan baja kompos yang berharga tinggi di pasaran.
Pecahan batu rumah boleh diguna semula sebagai pemenuh ruang kawasan pembinaan rumah baru. Sisa berkayu pula boleh menjadi bahan bakar kepada janakuasa biomass. Jika kita mengabungkan semua sumber sisa kelapa sawit, penanaman padi, getah dan sisa kayu perabot barangkali mampu untuk menjana separuh daripada jumlah tenaga elektrik negara.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket