Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Tiga lagi kematian

KUALA LUMPUR 15 Ogos - Korban akibat selesema babi atau influenza A (H1N1) di negara ini meningkat kepada 59 orang apabila tiga lagi kematian disahkan hari ini.
Sebanyak 209 kes baru dilaporkan kerana pandemik tersebut.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, kesemua mangsa yang terbabit didapati mempunyai risiko penyakit obes, sakit jantung dan asma.

''Tiga kematian itu membabitkan dua lelaki berusia 22 tahun dan 29 tahun serta wanita berusia 44 tahun," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata, daripada 29 kes yang sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU), sebanyak 16 kes mempunyai faktor risiko berpenyakit iaitu penyakit kronik (7), asma (3), obesiti (2), kecacatan otak (2), wanita hamil (1) dan selepas bersalin (1).

Dalam pada itu katanya, kementerian mendapati orang ramai yang mempunyai simptom H1N1 ringan masih mengunjungi tempat-tempat awam seperti pusat beli-belah, melancong dan pergi ke kerja tanpa memakai penutup mulut.

Amalan itu katanya, boleh meningkatkan penularan jangkitan virus H1N1 terutama melalui batuk dan bersin.

Sebaliknya, tambah beliau, orang yang sering memakai penutup mulut dan hidung terdiri daripada orang yang sihat.
Justeru Mohd. Ismail berkata, kementerian memohon kerjasama daripada orang ramai yang mempunyai simptom wabak itu untuk berada di rumah sehingga tiada simptom dan sihat sepenuhnya.

''Mereka juga dinasihatkan tidak mengunjungi tempat awam, tidak menggunakan pengangkutan awam, menangguhkan rancangan untuk melancong mahu pun ke tempat kerja atau sekolah,'' jelasnya.

Beliau berkata, berdasarkan pemantauan pihaknya terhadap pertanyaan orang ramai melalui talian hotline dan e-mel, didapati persoalan masih mengenai rawatan antiviral dan vaksin H1N1.
Jelasnya, ubat antiviral itu hanya bagi tujuan rawatan dan bukan pencegahan.

''Ubat antiviral tersebut boleh didapati di hospital atau klinik kerajaan secara percuma,'' katanya.

Mohd. Ismail menegaskan, vaksin khas untuk rawatan influenza A belum dihasilkan lagi dan vaksin yang ada di pasaran ketika ini adalah vaksin selesema bermusim.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket