Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

5 lagi kes kematian selesema babi

KUALA LUMPUR 14 Ogos - Lima lagi kematian akibat selesema babi atau influenza A (H1N1) dicatatkan hari ini di seluruh negara menjadikan jumlah terkumpul setakat ini meningkat kepada 56 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Mohd. Ismail Merican berkata, empat daripada kes kematian tersebut didapati mempunyai risiko penyakit seperti obes, diabetes dan tibi.

''Kematian terbaru turut membabitkan dua bayi yang berumur dua bulan, wanita berumur 49 tahun, lelaki berumur 57 tahun dan remaja lelaki berumur 18 tahun,'' kata beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

Mohd. Ismail menambah, seramai 72 pesakit H1N1 masih menerima rawatan di seluruh negara dengan 27 orang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

''Daripada 27 pesakit di ICU, seramai 18 orang merupakan individu yang mempunyai risiko penyakit termasuk penyakit kronik, obesiti (empat), kanak-kanak (dua), wanita hamil (satu),'' katanya.

Menurutnya lagi, mereka yang meninggal dunia itu mempunyai faktor-faktor penyumbang kematian seperti faktor risiko kesihatan iaitu 70 peratus, faktor kelewatan mendapat rawatan awal (40 peratus) dan faktor kelewatan pengesanan oleh pengamal perubatan (13 peratus).

''Oleh yang demikian, saya berpendapat, ada di antara kematian ini dapat dielakkan jika pesakit dan pengamal perubatan lebih peka dan mengambil tindakan sewajarnya dengan segera,'' jelasnya.

Katanya lagi, kadar H1N1 di dalam komuniti adalah tinggi dan senario itu dapat dilihat daripada pesakit yang datang ke hospital dan klinik untuk mendapatkan rawatan.

''Saya meminta orang awam terutama mereka yang ada simptom jangkitan influenza supaya berehat di dalam rumah selepas menerima rawatan.

''Jika mereka pergi ke tempat awam atau tempat kerja, ia akan menambahkan kes penularan ke dalam komuniti,'' jelasnya.

Beliau juga menasihatkan semua ibu bapa atau penjaga memastikan anak mereka yang mempunyai gejala influenza supaya tidak hadir ke sekolah.

Katanya, langkah itu wajar bagi mengurangkan penularan jangkitan itu dan tidak mengganggu aktiviti pembelajaran di sekolah.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket