Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Logo halal: Rakyat makin rimas bilakah nak selesai?

SYABAS terhadap laporan khas Utusan Malaysia semalam mengenai isu logo halal.

Saya sendiri telah banyak kali menulis persoalan makanan halal dalam negara yang tidak berkesudahan ini dalam kolum saya.
Kita berbangga sebagai sebuah negara Islam dan hendak pula menjadi hab makanan halal untuk dunia.
Hendak jadi hab macam mana kalau soal tanda halal pun tidak dapat ditangani sehingga hari ini! Kenapakah kita orang Islam sampai sekarang pun tidak dapat dihindarkan daripada perasaan was-was terhadap makanan atau ramuan makanan yang dijual di merata tempat? Bagaimana tidaknya kalau pelbagai pasar raya berterusan menjual barangan itu tanpa mempunyai tanda logo yang diiktiraf?
Khabarnya tanda logo halal ini boleh dibeli dengan mudah di gerai-gerai hatta di pasar raya pun. Kenapa tidak ada tindakan terhadap mereka ini? Kenapa pihak-pihak yang tidak ditauliahkan mengeluarkan tanda logo halal ini masih berleluasa dan terus digunakan oleh pengeluar makanan tanpa sebarang sekatan? Tanpa sebarang tindakan?
Apakah Jabatan Agama kita ini ataupun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan begitu tidak bermaya sekali hinggakan terdapat banyak kedai makan mempamerkan tanda logo halal yang tidak diiktiraf ini? Apa sebenarnya yang telah dijalankan pihak berkuasa untuk memastikan tidak lagi wujud perasaan was-was dalam kalangan orang Islam dalam negara ini yang dibanggakan sebagai sebuah negara Islam?

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket