Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Benarkan lorong kecemasan pada musim cuti

DARIPADA pemahaman saya, lorong kecemasan di sepanjang lebuh raya seharusnya digunakan untuk hal-hal kecemasan sahaja.

Kita sedia maklum pada musim-musim cuti semua lebuh raya akan mengalami kesesakan luar biasa.
Semasa menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan dari utara ke Kuala Lumpur pada cuti Tahun Baru Cina baru- baru ini, saya telah terperangkap dalam kesesakan sepanjang 30 kilometer iaitu dari Taiping hingga kawasan rehat Sungai Perak.
Bagaimanapun keadaan kesesakan itu masih boleh diterima memandangkan jumlah kenderaan yang berada di lebuh raya pada waktu itu berkali ganda berbanding waktu biasa, tetapi yang tidak boleh diterima ialah sikap segelintir pemandu-pemandu yang menggunakan lorong kecemasan.
Sudahlah kita tertekan dengan keadaan kesesakan, ditambah pula dengan sikap kurang ajar pemandu-pemandu berkenaan yang memotong barisan.
Pihak berkuasa pula tidak mampu berbuat apa-apa atau mengambil tindakan mungkin disebabkan jumlah kenderaan yang terlalu banyak.
Sehubungan dengan itu, saya berpendapat sekiranya pihak PLUS atau pihak berkuasa tidak mampu untuk memantau atau mengawal serta mengambil tindakan terhadap pemandu yang menggunakan lorong kecemasan, adalah lebih baik penggunaannya lorong kecemasan dibenarkan saja semasa musim cuti perayaan.
Ini lebih memudahkan dan tidak menyakitkan hati pemandu lain yang patuh kepada undang-undang.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket