Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Rumah kayu dan buluh penyerap gempa

Hotel Andalas merupakan antara bangunan yang dapat bertahan selepas bumi Padang digoncang gempa 7.6 skala richter pada 30 September lalu.

Ia menjadi tempat persinggahan para pemandu lori.

Hotel itu hanya mempunyai katil kayu yang dialas dengan tilam kekabu nipis dan sebuah kipas kecil. Bilik air pula disediakan di bahagian luar dan pada mulanya memang cukup menakut situasinya dan terasa kekok kerana terpaksa tinggal dalam suasana kotor, tetapi setelah masuk hari kelima, lumut yang hijau serta kehitaman pada lantai dan dinding bilik air juga seolah-olah tidak kelihatan lagi.

Penulis amati syiling dan dinding hotel berkenaan jika terdapat retakan, maklumkan gempa sebelum ini telah meranapkan terus beribu buah bangunan.

Ternyata tidak ada kesan retak langsung pada lantai, dinding mahupun syiling hotel murah itu.

Seperkara yang penulis sedar syiling hotel berkenaan dibuat daripada buluh yang dianyam, manakala dindingnya pula diperbuat daripada papan lapis yang nipis dan ringan.

Lantas penulis terfikir ketika membuat liputan gempa di Tasikmalaya kira- kira sebulan lalu juga mendapati rumah-rumah yang diperbuat daripada buluh dan kayu langsung tidak terjejas dalam bencana itu.

Begitu juga ketika membuat tinjauan di Pariaman, rumah yang diperbuat daripada batu ranap sama sekali, tetapi rumah diperbuat daripada kayu dan buluh masih tegak berdiri. Mungkin mereka yang tinggal di kawasan berisiko tinggi gempa perlu memberi keutamaan kepada pembinaan rumah daripada buluh dan kayu daripada menggunakan simen dan bata yang terbukti tidak mampu bertahan goncangan gempa.

Bangunan yang diperbuat daripada batu walaupun disokong besi yang besar dan utuh tetap tidak dapat bertahan dengan bencana gempa. Bahkan batu-batan yang runtuh menyebabkan banyak mangsa terkorban dan cedera parah.

Berbeza dengan rumah yang lebih banyak menggunakan bahan kayu dan buluh, kerosakan adalah minimum bahkan kecederaan ditimpa kayu serta buluh juga tidak terlalu serius.

Penduduk Indonesia memang terkenal dengan kemahiran bertukang terutama dalam membina bangunan daripada kayu dan buluh, jadi kemahiran itu harus digunakan sepenuhnya.

Namun, satu kejadian lucu ketika menginap di hotel tersebut, ketika penulis dan rakan bersiap sedia untuk ke Pariaman pada pukul 5 pagi, tiba-tiba terdengar bunyi seperti sesuatu benda yang runtuh.

Pada mulanya penulis fikirkan gempa berlaku sekali lagi, tetapi rupa-rupa katil di bilik sebelah yang runtuh dan apabila ditanya kepada pihak hotel itu mereka memberitahu bilik itu didiami oleh pasangan homoseks.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket