Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Tanpa subsidi tak jadi miskinINILAH waktunya menuntut kita sebagai rakyat berkorban. Sudah terlalu lama kita dimanjakan dengan pelbagai subsidi. Dengan subsidi inilah kita sudah melakukan banyak pembaziran sehingga berbelanja pada yang tidak perlu.
Sementara Allah masih mengasihi kita dan menjadikan negara ini makmur, maka adalah baik bagi kita bermuhasabah - bagaimana kita mengurus kekayaan negara yang sepatutnya dinikmati oleh rakyat negara ini sendiri.
Kemasukan pekerja asing ke negara ini perlu dikurang dan jika perlu, dihentikan. Pengaliran wang kita ke luar negara berjuta ringgit setiap bulan. Alangkah untungnya jika wang itu tidak dihantar keluar oleh pekerja asing.
Kalaulah subsidi kerajaan ini dikurang atau ditiadakan, maka manfaat paling besar ialah mengajar rakyat di negara ini bagaimana sepatutnya mengurus perbelanjaan. Jika waktu kemelesetan ekonomi kita boleh berjimat, maka mengapa tidak ketika subsidi dikurang atau ditiadakan.
Sebagai contoh, satu-satunya tindakan kerajaan yang tidak masuk akal ialah pemberian buku teks sekolah secara percuma. Apa rasionalnya? Tidak ada negara di dunia ini yang berbuat seperti Malaysia.
Pemberian buku teks percuma harus kembali pada matlamat asal untuk membantu golongan berpendapatan rendah termasuk anak guru-guru (tidak termasuk yang berstatus pegawai) sebagai satu pengiktirafan khidmat mereka.
Subsidi buku teks benar-benar telah menghilangkan tanggungjawab ibu bapa kerana mereka tidak lagi memikirkan perbelanjaan buku. Berapa ramai ibu bapa yang menyimpan wang yang tidak digunakan untuk membeli buku teks?
Cukuplah. Sesudah 53 tahun kita dimanjakan dengan subsidi, maka wajarlah kini nikmat kemerdekaan itu diberikan kepada negara ini semula yang memerlukan sokongan rakyat.
Alangkah besarnya sumbangan kita jika dapat menyelamatkan berbilion ringgit wang subsidi yang diberi oleh kerajaan. Wang ini boleh digunakan untuk pembangunan negara. Jangan pula dibazirkan untuk perkara yang tidak penting untuk rakyat.
Ketiadaan subsidi tidak akan menjadikan kita lebih miskin dan menderita. Kita harus bersyukur dengan nikmat yang ada. Yang penting bagaimana kita berbelanja dan kerajaan dapat mengawal harga barangan daripada naik. Itu saja.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket