Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Minyak, harga barang makanan dan inflasi

Kenaikan harga minyak ketika dunia masih bergelut dengan pemulihan ekonomi dilihat bakal membantutkan usaha pertumbuhan.
Pada waktu yang sama, dunia juga berdepan dengan harga barang makanan yang melambung sama ada disebabkan bekalan berkurangan dari negara pengeluar ekoran cuaca buruk yang melanda beberapa negara atau suatu fenomena yang ada kaitannya dengan usaha untuk keluar daripada kemelut ekonomi yang melanda kebanyakan negara selama ini.
Inflasi menjadi satu kebimbangan banyak negara dan ini menyebabkan pihak berkuasa mengambil tindakan membendung inflasi daripada bermaharajalela. Langkah yang diambil mungkin mengugat usaha untuk pulih sepenuhnya. Kita melihat bukan sahaja harga barang makanan yang melonjak tetapi juga harga komoditi seperti arang batu, besi dan logam.
Walaupun pergolakan di Timur Tengah tidak banyak mendatangkan impak, selain daripada Libya, ketidakstabilan di rantau tersebut jika merebak bakal menimbulkan masalah. Pada masa ini, dunia kewangan di Amerika dan Eropah dilihat tidak banyak tergugat dengan perkembangan tersebut.
Bagi kita, peringatan bahawa minyak tidak akan dinaikkan buat sementara waktu adalah sesuatu yang menenangkan tetapi kenaikan harga barang makanan menimbulkan keresahan.
Kedudukan kita sebagai pengimport barang makanan yang besar, kira-kira RM11 bilion setahun bermakna kita turut mengimport inflasi yang datang sekali dengan barang-barang makanan yang kita import itu.
Tidak mungkin setiap barang makanan dapat dikawal harganya kerana dasar bebas pasaran yang kita amalkan. Justeru, tekanan kepada kos sara hidup rakyat biasa tidak dapat dielakkan.
Apa yang mungkin dapat dilakukan adalah cuba mempelbagaikan sumber pemerolehan barang-barang makanan ini supaya mendapat kos pengimportan yang terbaik sekali. Pilihan ini mungkin juga terhad disebabkan sesuatu jenis barang tersebut mungkin tidak dapat diperoleh di negara lain.
Dalam usaha kita mengekalkan pertumbuhan sekurang-kurangnya enam peratus selama 10 tahun akan datang, sebarang lonjakan harga barangan asas seperti bahan binaan akan mengugat pertumbuhan.
Pengguna akan dibelenggu dengan kenaikan inflasi menyebabkan pendapatan yang boleh dibelanjakan berkurangan atau dengan erti kata lain, dengan jumlah wang yang sama, barang yang boleh dibeli akan berkurangan. Perbelanjaan pengguna merupakan salah satu penyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi negara.
Walau apa pun perkembangan yang berlaku di peringkat global pada masa ini, tanda-tanda pemulihan ekonomi di negara-negara yang dilanda kemelesetan seperti Amerika Syarikat dan Eropah (selain daripada yang memerlukan bantuan) memberikan keyakinan keseluruhan bahawa dunia sudah mula keluar dari kemelut ekonomi dahulu.
Pendapatan syarikat menunjukkan peningkatan keseluruhannya dan institusi kewangan yang diberi suntikan dahulu mampu menunjukkan keuntungan yang memuaskan.
Malangnya keperluan politik dalam bentuk pilihan raya kecil di Kerdau dan Merlimau mengalihkan tumpuan kita sejenak daripada persoalan pembangunan ekonomi kepada isu-isu politik dan seperti biasa retorik yang ditimbulkan perlu juga ditangani.
Mungkin satu ‘checklist’ tentang isu-isu yang lazimnya dibangkitkan semasa pilihan raya oleh pihak pembangkang wajar dikumpulkan supaya dapat dijadikan sempadan.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket