Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Mestikah mempunyai loji nuklear untuk maju?

JEPUN adalah "rakan strategi" Amerika Syarikat (AS) paling setia di Asia sama seperti Jerman di Eropah. Mereka tertunduk kepada AS kerana bantuan Marshall Plan yang memulihkan dan membangunkan semula negara-negara itu oleh tangan yang menghancurkan mereka dalam Perang Dunia Kedua.
Bencana tsunami yang menimpa Jepun yang sedang berada dalam keadaan ekonomi yang lemah dibandingkan dengan China, tentunya telah menjejaskan lagi kekuatannya sebagai negara harapan AS dari segi keselamatan ekonomi dan pertahanan.
Jepun tidak dibenarkan membina senjata berat tetapi diizinkan oleh AS untuk mempunyai loji nuklear.
Suatu hal yang menarik bahawa bencana tsunami yang paling dahsyat menimpa Jepun dalam keadaan Asia Barat dan Afrika Utara digugat oleh revolusi rakyat yang diharapkan oleh AS akan meningkatkan taraf demokrasi sesuai dengan konsep globalisasinya.
Revolusi rakyat yang bermula di Tunisia telah menjalar ke Mesir, Yemen, Bahrain dan dalam keadaan terhalang di Libya. Tidak jelas 'tangan' AS dalam kebangkitan rakyat yang menuntut peletakan jawatan Presiden yang telah menjadi "Raja" dan Raja-raja yang menjadi Maharaja di dunia Arab.
Malah dalam kebangkitan ini, AS nampaknya tidak menjadi sasaran serangan rakyat. Tidak ada poster, pemidang atau pun jeritan slogan anti AS dalam tunjuk-tunjuk perasaan yang diadakan.
Persaudaraan Islam di Mesir (Ikhwan Muslimin) dan Al-Qaeda juga bijak tidak mahu terperangkap dalam permainan AS yang mahu kelihatan "orang baik" ketika kebangkitan rakyat ini.
Adalah mustahil untuk menolak sama sekali ada tangan di sebalik suatu kebangkitan teratur yang berlaku hampir serentak. Apakah tidak ada pihak yang mengkoordinasikan?
Yang jelas menjadi korban dalam kebangkitan ini ialah orang Islam. Mereka bergaduh dan berbunuhan sesama sendiri untuk kepentingan demokrasi ala-AS. AS tidak mahu Presiden menjadi raja dan pemerintahan beraja terus kekal di Asia Barat.
Apakah kebangkitan ini tidak akan berlaku di Arab Saudi dan apakah Mekah akan kekal di bawah penguasaan Saudi?
Di Libya, rakyat yang berperang dengan Muammar Gaddafi adalah rakyat yang tidak terlatih dalam ketenteraan dan mudah untuk dibunuh oleh tentera Gaddafi. Orang ramai menonton di TV bagaimana penentang Gaddafi menembak ke arah tentera pemerintah seperti mainan perang sahaja.
AS jelas memihak kepada rakyat Libya dan memperalatkan mereka untuk menentang Gaddafi tetapi Barat juga takut kepada Gaddafi seperti mereka takut kepada Korea Utara.
Keadaan yang berlaku ini tidak dapat diimbangi oleh kuasa manusia tetapi oleh hanya kuasa Allah yang tidak diduga.
Kematian di Jepun adalah lebih besar daripada kematian dalam kebangkitan revolusi di Asia Barat. Ancaman nuklear ciptaan manusia tiba-tiba menjadi ancaman yang lebih besar kepada orang Jepun setelah tsunami. AS telah mempersenjatai mereka untuk membunuh diri sendiri.
Dalam keadaan ini, Republik Rakyat China pula kelihatan lebih mantap menapak sebagai kuasa besar ekonomi dunia ketika Jepun kini menghadapi kelumpuhan jentera ekonominya akibat tsunami. China akan bergerak lebih cepat lagi mencapai matlamatnya.
Mala petaka yang berlaku di Jepun ini harus menyedarkan Malaysia yang 'melulu' untuk meniru sistem dan strategi pembangunan ekonomi Barat. Jika mahu maju maka kita mesti mempunyai loji nuklear? Apakah ini masih benar pada pandangan para saintis dan pakar pembangunan Malaysia.
Sangat wajar bagi Malaysia untuk berfikir semula secara serius apakah wajar baginya untuk terus berkempen meyakinkan rakyat bahawa ia perlu mempunyai loji nuklear jika mahu menjadi negara maju atau mahu mencapai Wawasan 2020? Apakah kita tidak boleh membangun mengikut acuan sendiri tanpa loji nuklear?
Pembangunan Jepun yang begitu mengagumkan dunia berakhir dengan manusia seluruh dunia mengagumi kuasa Allah, meletakkan jutaan manusia Jepun dalam kemusnahan, kecemasan, ketakutan, kesengsaraan dan penderitaan yang belum diketahui penghujungnya.
Tidak seperti Acheh sebaik-baik sahaja dilanda tsunami, CNN terus menghebahkan beratus ribu orang telah terbunuh. Tetapi CNN cuba memperkecilkan jumlah kematian sebaik-baik sahaja tsunami melanda Jepun, dikatakan hanya beratus orang sahaja yang mati. Tidak dapat diterima oleh logik akal tetapi akhirnya CNN tidak dapat menyembunyikan keadaan sebenar. Harta benda dan manusia yang lenyap bersama tsunami di Jepun adalah lebih besar dari segi nilai materialisme Barat.
Sekalipun keruntuhan negara hamba setianya akan dapat diatasi tetapi moral dan semangat AS telah terjejas dan amat memedihkannya.
Belajarlah daripada petunjuk Allah sebelum rakyat atau generasi masa depan negara ini menjadi mangsa kegelojohan menghambat pembangunan yang tidak mementingkan nilai-nilai kemanusiaan.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket