Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Semua pihak perlu hormati sensitiviti kaum-kaum lain

MALAYSIA berada dalam situasi bahaya jika isu-isu melibatkan sensitiviti sesuatu kaum terus dipersoalkan.

Malah untuk sekian kalinya Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengingatkan lagi kepada semua pihak supaya jangan menyentuh soal sensitiviti kaum di negara ini.
Nampaknya segelintir pemimpin politik tidak mahu mendengar titah baginda. Apakah titah perintah Yang di-Pertuan Agong supaya rakyat mesti sentiasa menjaga sensitiviti kaum itu sukar dilakukan?
Rasanya cukup mudah. Sebelum mengeluarkan pandangan, fikir baik dan buruknya kepada kaum-kaum lain. Jangan ikut sedap mulut sahaja.
Selama lebih 50 tahun merdeka, perkara sensitif ini yang dijaga dan tidak dipersoalkan secara terang-terangan.
Malah, isu-isu sensitif yang termaktub dalam Perlembagaan dijadikan sempadan oleh semua kaum agar perpaduan antara mereka dapat dipertahankan.
Tetapi kini seorang demi seorang pemimpin bukan Melayu yang mempersoal hak istimewa orang Melayu dan bumiputera sehingga menimbulkan kemarahan dan rasa tidak puas hati di kalangan kaum ini.
Terbaru cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua kepada kerajaan Selangor agar memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera bagi pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu.
Cadangan pemansuhan diskaun bumiputera jika dilihat secara tersirat adalah usaha berterusan pihak cauvinis kaum itu untuk melemahkan keyakinan rakyat kepada prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan dan keharmonian kaum yang telah dibina sejak sekian lama.
Bukan pihak berkenaan tidak tahu bahawa perkara berkaitan hak istimewa Melayu telah tercatat dengan jelas dalam Perlembagaan dan tidak perlu dikupas. Dan ini adalah antara formula kepada perpaduan dan keharmonian agama dan kaum selama ini.
Jadi masyarakat di negara ini perlu menghormati prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Malah kaum bukan bumiputera pun tidak pernah rugi selama ini sejak dasar-dasar membantu bumiputera dilaksanakan.
Malah Perdana Menteri pun akui dasar itu tidak mungkin akan kekal selama-lamanya tetapi pada masa ini, penghapusan diskaun itu belum sesuai dilaksanakan.
Jadi, elok parti-parti politik diingatkan selalu agar jangan cuba bertindak melampaui batas. Kita tidak mahu kerana ghairah berpolitik sehingga ia boleh menimbulkan kesan buruk kepada keharmonian kaum dan agama di negara ini.
Apa yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong ada benarnya. Kita juga bimbang jika cara politik melampaui batas itu diteruskan parti-parti terbabit, ia akan menghancurkan keharmonian dan pembangunan yang dicipta sejak berpuluh tahun lalu.
Oleh itu, Kementerian Dalam Negeri perlu melakukan sesuatu dalam memelihara keharmonian kaum. Tanpa kita sedari perbuatan mempersoal hak bumiputera hanya akan mendedahkan Malaysia kepada risiko keselamatan yang mungkin berakhir dengan tragedi yang tidak diingini.
Ingatlah, dalam politik pun ada had dan batasan dan bukan semuanya boleh dipolitikkan.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket