Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Keragaman hidup

DALAM pergerakan alam sekitar, antara agenda penting ialah pemeliharaan biodiversiti. Maksud dalam agenda ini ialah untuk mengekalkan kepelbagaian spesies yang ada, seboleh mungkin.
Ada pihak menggunakan istilah kepelbagaian bio bagi merujuk biodiversiti, dengan mengambil istilah diversiti sebagai kepelbagaian. Di Indonesia, ada pihak menggunakan istilah keanekaragaman hayat. Cantik istilah ini. Keanekaragaman merujuk pada diversiti atau kepelbagaian. Hayat adalah bio. Tidakkah dahulu biologi di negara ini dikenali sebagai kajihayat?
Kesepakatan dalam pergerakan alam sekitar ialah kepelbagaian bio adalah suatu yang perlu bagi segala kehidupan termasuk manusia di muka bumi. Justeru, kepelbagaian spesies mesti dipertahankan semampu mungkin.
Adalah menjadi fitrah alam bahawa kehidupan berkembang dalam pelbagai bentuk dengan memunculkan banyak spesies yang kehadirannya berkait di antara satu sama lain. Rantai makanan yang bersilang-silang membolehkan semua spesies dapat hidup dan berkembang.
Tetapi dalam sesuatu spesies pula, juga terdapat kepelbagaian ragam cara hidup. Contoh jelas adalah manusia sendiri. Ia hanyalah satu spesies iaitu Homo sapiens sapiens. Tetapi ia muncul dalam pelbagai bangsa, kaum dan suku kaum. Ada pula ciri-ciri lain bagi manusia yang merentas bangsa, kaum dan suku.
Bukan saja dari segi fizikal dengan setiap individu mempunyai ciri masing-masing. Sebab itu manusia muncul dengan kecenderungan dan minat yang pelbagai ragam. Akibatnya manusia mampu bersifat kreatif dan inovatif, mempunyai kepelbagaian buah fikiran dan melakukan kerja yang berbeza. Sifat inilah yang melahirkan budaya keusahawanan serta menggerakkan sistem pasaran bebas dan amalan demokrasi.
Oleh kerana pandangan manusia yang pelbagai ragam, maka sudah tentu dunia ini mempunyai banyak agama. Daripada agama konvensional kepada agama baru atau pemikiran kerohanian yang tidak terikat kepada mana-mana kepercayaan tradisi. Sementelah itu pula, banyak manusia langsung tidak mempercayai agama.
Dalam sesuatu agama juga, muncul pelbagai aliran dan mazhab. Otak manusia sememangnya begitu rupa. Ini adalah kepelbagaian intelek. Atau kepelbagaian kefahaman kerohanian.
Apa yang terbentuk dalam fikiran manusia juga dipengaruhi oleh bahasa. adanya pelbagai bangsa, kaum dan suku kaum sememangnya ciri manusia yang muncul sebagai fitrah alam.
Tetapi begitu juga dengan bahasa. Terdapat pelbagai bahasa. Malah dalam bahasa-bahasa besar seperti Inggeris dan China yang dilihat begitu universal, tetapi di dalamnya terdapat perbezaaan. Antara dialek dan sebutan.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket