Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Budaya merendahkan kemanusiaan

KETIKA umat Islam seluruh dunia sedang bersiap sedia mengamati perjalanan sanak saudara mengerjakan haji, rakyat Malaysia gempar dengan program yang disokong oleh lebih 20 pertubuhan bukan kerajaan menganjurkan Seksualiti Merdeka di Kuala Lumpur sepanjang dua minggu sebaik sahaja bermula November.Maka ramai yang marah, kerana November pada tahun ini adalah bulan umat Islam melaksanakan tanggungjawab kemuncak dalam kehidupannya sebagai seorang muslim yang beriman. Mereka mengharapkan ibadat itu akan mengampun segala dosa lalu, tetapi segelintir mereka yang terbabit dalam program tersebut mengumpul dosa yang paling dilaknat Islam.
Sememangnya semua agama amat memandang keji kepada perlakuan sedemikian kerana ia mencemar kehidupan dan merendahkan martabat seorang manusia yang berakal dalam bingkai tamadun keinsanan.
Golongan yang menyanjung dan mengamalkan perlakuan songsang - lesbian, biseksual, gay, dan trangender (LBGT)- sejak permulaan sejarah lagi menerima kutukan yang maha dahsyat.
Dalam Islam, kisah kemusnahan pengikut Nabi Luth a.s. adalah disebabkan kegilaan mereka bersenggama sesama jenis, sedangkan secara alami Allah SWT menciptakan manusia sebagai lelaki dan wanita.
Mereka hidup secara berpasangan dan berkongsi perasaan, naluri seks dan tanggungjawab atas sifatnya saling memerlukan dan sayang menyayangi.
Kemusnahan sebuah tamadun tinggi pada waktu sebelum agama Kristian muncul turut membuktikan bahawa amalan senggama songsang oleh penduduk Pompei masih tidak menakutkan pengamal LBGT.
Rupa-rupanya pengamal pada masa kini amat kuat bersandarkan kepada prinsip kebebasan semulajadi tanpa mengambil kira kebebasan itu sebenar sebuah ilusi yang menakutkan, budaya yang merendahkan kemanusiaan itu sendiri. Berlawanan dengan hasrat seseorang yang bertandang ke Mekah untuk menyempurnakan ibadah yang difardukan kepada setiap orang Islam yang berkeupayaan dan mampu. Meskipun menunaikan haji itu fardu, ia tidak wajib kepada mereka yang kurang mampu, termasuk mereka yang tidak siuman.
Menjelang wukuf di Arafah, membawa satu manifestasi yang paling puncak dalam perjalanan untuk menyucikan diri dari segala dosa silam kerana pada malam itu, ia menjadi petanda sah seseorang yang mengerjakan haji mampu melengkapkan ibadah tersebut. Bagi mereka yang tidak berkesempatan melakukannya, perkiraan sah haji tidak dapat dikira.
Dalam situasi itu, setiap muslim dikira bukan berdasarkan kedudukan dan latar belakang keturunannya. Semua orang Islam berada dalam kesatuan iktikad, semangat, roh dan kerohanian untuk menumpukan seluruh jiwanya meningkatkan pengabadian diri kepada Allah SWT.
Perjalanan mengerjakan haji berlaku dalam suasana kekentalan semangat, kekuatan keyakinan dan keteguhan iman kerana tersilap tingkah akan menyebabkan peluang beribadat akan berkurangan manakala kelurusan iktikad diuji dengan pelbagai dugaan.
Dalam situasi penuh keikhlasan itulah kita dapat merasai mengerjakan haji itu bukanlah memeritkan. Pengabadian diri sewaktu mengerjakan haji merupakan kisah begitu menarik kerana ia turut memberikan kita sebuah nilai kekudusan diri, kerendahan hati dan keinsafan bahawa jiwa yang diberikan peluang untuk hidup sebenarnya bukanlah hak mutlak seseorang, kesemuanya hak mutlak Allah SWT yang menciptakan manusia sebagai makhluk terbaik, paling sempurna.
Atas sifat kesempurnaan itulah manusia diberikan kebebasan berfikir dan bertindak dengan syarat kebebasan terhad itu tidak disalahgunakan untuk melanggar kebebasan orang lain. Kerana kebebasan itu ada hadnya, maka manusia mencipta pula ruang bersama dalam situasi 'saling rela' dan 'bukan dipaksa' atau 'terpaksa' sehingga merubah perspektif, kebebasan mestilah disusuli dengan kerelaan.
Maka kerelaan itulah yang mengikat kumpulan yang sudah lupa diri dan celaru identiti untuk mendesak sebarang bentuk sekatan, sama ada dalam bentuk moral, peraturan atau undang-undang agar mereka diberikan peluang secara lebih berperikemanusiaan.
Mereka mendesak agar kebebasan untuk memilih cara hidup ditentukan menurut semangat kesukarelaan walaupun melanggar etika dan peraturan. Peraturan yang menjadi batu penghalang perlu dipinda kerana tuntutan golongan itu semakin kuat dan jika peraturan menyekat budaya yang diinginkan itu, mereka menilainya sebagai zalim, tiadakebebasan dan tidak berperikemanusiaan.
Itulah gambaran yang sedang bermain dalam fikiran pengamal LBGT, maka ada sebuah perbincangan untuk mencari penyelesaian mendesak pindaan undang-undang yang bakal mereka hasilkan sebagai pendirian bebas atas nama kebebasan bersuara dan menentukan hidup.
Bagi pengamal LBGT, tingkah mereka bukanlah suatu kesalahan yang fatal, kerana itu adalah pilihan yang wajar atas kehendak naluri serakah yang tidak sepatutnya tunduk kepada sebarang bentuk peraturan, kecualilah melanggar prinsip kerelaan yang dimeterai antara mereka.
Persoalan hidup dikandung adat, budaya dibingkaikan moral, tingkahlaku bersalutkan agama bukanlah sesuatu yang wajib dipraktikkan, kesemuanya akan menyebabkan manusia berada dalam situasi terkongkong. Mereka hanya meneruskan kehidupan dalam ruang keluarga yang kosong dan kontang nilai kekeluargaan.
Inilah natijah sebenar daripada sebuah kehidupan beradab, kehidupan berlaku secara alami dan disusuli dengan bingkai agama. Keseronokan dan nikmat hidup akan berada di puncak apabila dapat mewariskan zuriat, dan dari zuriat itulah kelangsungan generasi manusia akan berterusan manakala lingkaran adat dan susila menjadi pagar kemanusiaan yang terindah.
Ia menjadi lebih indah apabila kesempurnaan keluarga dan kesejahteraan kehidupan tercapai. Lebih manis, apabila ketenangan jiwa dicapai melalui pengabadian diri kepada Sang Pencipta, dan kerana itulah setiap mereka yang berdikit menyimpan biaya untuk mengerjakan haji, terasa puncak kehidupan tercapai apabila dapat mengerjakan haji dengan sempurna.
Ia sama sekali bertentangan dengan mereka yang memuja bayangan maut, kerana Allah SWT akan tetap melaknat mereka setelah terus berdegil tidak mahu mengakui sifat semulajadi dirinya, tidak ada lelaki setengah masak dan wanita separuh sikap, bercelaru dan keliru.
Ketika ibadat haji mula dirintis lebih 3,600 tahun lalu, Allah SWT memerintahkan Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya, Nabi Ismail a.s. membangunkan semula Kaabah dan mewartakan kewajipan mengerjakan haji.
Tetapi, ketika manusia mula berusaha mengubah kaedah berbudaya dalam posisi songsang, Allah SWT memberikan peringatan keras bahawa akan berlaku kerosakan dan keruntuhan akhlak, manusia berada dalam kesesatan dan ditimpa malapetaka.
Allah SWT menetapkan prinsip-prinsip Haji sebagai
(1) pengakuan keesaan Allah SWT dan menolak semua perbuatan atau keyakinan bertentangan dengan pengakuan tersebut sebagai syirik,
(2) membina keyakinan bahawa akan adanya balasan Allah SWT dalam kehidupan, dan
(3) memupuk nilai-nilai kemanusiaan yang bersifat sejagat.
Allah SWT juga menetapkan prinsip perlakuan LBGT sebagai golongan yang rosak keimanan. Mereka inilah golongan yang akan dicampakkan ke neraka dan kehidupannya terus dihina.
Mereka hidup dalam kekaburan matlamat, serba salah dan mengaibkan diri sendiri.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket