Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Dunia di ambang krisis makanan

Pertemuan yang diadakan di Rom, Itali itu terpaksa diadakan selepas Rusia mengambil langkah drastik menghentikan eksport hasil pertanian gandum dan barli mereka. Tindakan Rusia itu didorong oleh penyusutan mendadak hasil pertanian negara itu kerana masalah perubahan cuaca yang ekstrem.
Sejak pertengahan tahun ini, suhu di Rusia mencecah sehingga 40 darjah Celsius menyebabkan lembah pertanian gandum dan barli kering-kontang dan terbakar. Negara itu bukan sahaja terpaksa menghentikan eksport hasil pertanian, malah mengumumkan akan mengimport pula kira-kira lima juta tan gandum dan barli bagi tahun 2010/2011.
Tindakan Rusia mengundang kebimbangan di banyak negara sekali gus melonjakkan harga bahan makanan tersebut di pasaran dunia. Awal Julai lalu, harga kedua-dua bahan makanan itu naik hampir 50 peratus.
Di pasaran AS, harga barli yang merupakan sumber makanan utama bagi sektor penternakan meningkat daripada 500 sen per dolar AS kepada 750 sen per dolar AS. Harga gandum pula dijual pada 250 dolar AS per metrik tan berbanding 175 dolar AS sebelumnya.
Peningkatan harga hasil pertanian itu tidak menunggu masa yang lama untuk mencetuskan kesan domino apabila harga barangan berasaskan sektor penternakan seperti daging dan hasil tenusu turut melonjak.
Bimbang dengan kesan yang boleh berlaku daripada tindakan Rusia itu, PBB pantas mengingatkan negara-negara lain untuk tidak mengambil langkah serupa. Ini kerana sudah ada desas-desus beberapa negara pengeluar utama gandum dan barli seperti Australia serta Kanada sedang berkira-kira untuk menghentikan eksport mereka.
Sama seperti Rusia, Australia ketika ini juga berdepan dengan tekanan penyusutan hasil pertanian itu ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu. Negara pengeksport keempat terbesar gandum itu tidak dapat menuai hasil tanaman tersebut dari wilayah baratnya kerana suhu yang terlalu panas.
Keadaan sebaliknya berlaku di Kanada apabila musim pertanian negara tersebut tahun ini jatuh serentak dengan musim hujan. Apa yang boleh dijangkakan, panas melampau di Australia dan cuaca lembap di Kanada akan mengurangkan hasil pertanian gandum.
Di rantau Asia Selatan, Kazakhstan dan Ukraine yang juga termasuk dalam kategori negara pengeluar gandum dan bijirin turut berdepan dengan ancaman serupa. Bagi negara-negara di rantau Asia yang kebanyakan rakyatnya menjadikan beras sebagai makanan ruji, kekhuatiran serupa sedikit pun tidak berbeza.
Bekalan beras menyusut dengan drastik serentak dengan apa yang berlaku terhadap pengeluaran gandum kerana faktor yang sama. Negara-negara pengeluar seperti China, Myanmar, Vietnam dan Pakistan tidak mampu menampung permintaan bekalan dunia kerana beberapa faktor.
Punca utama sudah semestinya bencana alam kerana perubahan cuaca yang luar biasa. Wilayah pertanian yang meluas di Pakistan tidak lagi kelihatan ketika ini selepas ditenggelamkan oleh banjir besar awal Ogos lalu.
Bencana alam yang disifatkan terburuk dalam sejarah Pakistan itu turut mengorbankan kira-kira 1,600 orang dan menjadikan berjuta-juta rakyatnya yang lain sebagai pelarian. Untuk tempoh yang panjang, Pakistan bukan hanya tidak mampu mengeluarkan hasil pertanian.
Malah, mengharapkan dunia luar menghulur bantuan makanan kepada rakyatnya yang kini diancam kebuluran. China yang meskipun menyaksikan pertumbuhan ekonomi luar biasa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, turut mencatatkan kejadian bencana alam yang luar biasa juga sifat dan jumlahnya.
Banjir besar dan ribut taufan menyebabkan China berdepan kesukaran menguruskan sektor pertanian mereka dengan baik. Negara-negara pengeluar padi utama Asia Tenggara seperti Myanmar, Vietnam dan Thailand juga berdepan dengan ancaman bencana alam yang serupa.
Sesuatu yang pasti, krisis kekurangan bekalan makanan ini akan lebih menjerut negara-negara miskin terutamanya di benua Afrika dan Afghanistan.
Dari 50 buah negara yang menghadapi krisis makanan ketika ini, 36 buah negara terletak di rantau Afrika. Antaranya seperti Sudan, Chad, Liberia, Zimbabwe dan Republik Congo.
Di negara-negara ini, pembunuhan sesama rakyatnya kerana berebutkan makanan bukanlah sesuatu yang asing. Inilah yang dibimbangi oleh PBB daripada krisis bekalan makanan terbaru kali ini kerana sudah ada laporan berlakunya keganasan serupa di Zimbabwe baru-baru ini.
Afghanistan pula termasuk antara negara paling berisiko kerana faktor-faktor seperti konflik politik dan peperangan selain mempunyai jumlah penduduk yang paling ramai berada di bawah garis kemiskinan.
Krisis bekalan makanan terbaru ini juga akan menjejaskan usaha PBB untuk mengurangkan jumlah penduduk dunia yang kekurang gizi atau kelaparan.
Tahun ini, usaha itu terutamanya menerusi FOA dan organisasi kemanusiaan antarabangsa mula menampakkan hasil apabila buat pertama kalinya selepas 15 tahun, jumlah penduduk yang terpaksa berlapar berkurangan.
Menurut rekod FOA, jumlah penduduk dunia yang terpaksa berlapar atau kekurangan gizi ialah seramai kira-kira 920 juta orang. Ia merupakan penurunan yang agak besar berbanding tahun sebelumnya iaitu seramai 1.02 bilion orang.
Begitu pun, jumlah itu masih tinggi berbanding sebelum berlakunya krisis bekalan makanan pada 2008. FAO turut merekodkan seramai enam orang bayi dan kanak-kanak meninggal dunia setiap saat kerana kelaparan atau kekurangan gizi.
Ini merupakan jumlah yang tinggi dan PBB tidak menolak krisis bekalan makanan terbaru akan menyebabkan lebih ramai yang mati kebuluran

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket