Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Kukuhkan perpaduan demi sebuah negara berdaulat

BUAT pertama kalinya dalam sejarah pembentukan negara Malaysia, tarikh 16 September dijadikan cuti umum bagi seluruh negara. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengisthiyarkan cuti umum itu pada tahun lalu berkata, Hari Malaysia akan dirayakan dengan acara-acara bersifat mengerat perpaduan, persefahaman antara kaum, kejayaan dan pencapaian masyarakat dalam bidang sukan, sosiobudaya, dan kesenian bagi menyemarakkan semangat 1Malaysia.
Cuti umum itu boleh digunakan untuk saling kunjung mengunjung ke rumah rakan taulan beragama Islam yang masih menyambut Hari Raya Aidilfitri. Inilah masa paling sesuai dan mengambil keberkatan Syawal, rumah terbuka yang diadakan diharap dapat mengukuhkan perpaduan rakyat. Inilah juga masa paling sesuai untuk memahami perbezaan budaya sesama rakyat dalam menghayati sambutan hari bersejarah ini.
Lebih daripada itu, sambutan Hari Malaysia yang diraikan hari ini oleh seluruh rakyat dari Perlis hingga ke Sabah diharap dapat mengukuhkan perpaduan penduduk berbilang kaum. Uniknya negara Malaysia kerana ia memiliki penduduk yang berbeza warna kulit, keturunan, etnik, budaya, agama, bahasa ibunda dan bangsa yang mana selepas 53 tahun negara ini bebas daripada cengkaman penjajah Inggeris dan 47 tahun membentuk Malaysia, kita masih hidup dalam suasana aman, damai dan harmoni.
Tidak ada perbalahan kaum yang berlaku lagi selepas tragedi 13 Mei 1969 dan setiap pemimpin kaum dilihat begitu bersungguh-sungguh mahu mempertahankan kedamaian yang dimiliki hari ini, walaupun ada kalanya, keharmonian itu dijentik sedikit oleh pemimpin-pemimpin yang cepat melatah dalam mendepani isu berkaitan perpaduan rakyat.
Apa yang kita harapkan, perhimpunan di bumi Sabah Negeri Di Bawah Bayu pada hari ini akan menjadi titik permulaan kepada semua pemimpin kaum dan setiap rakyat untuk bermuhasabah diri bahawa sebarang kerosakan pada jalinan perpaduan yang wujud sekarang hanya akan memberi kesan paling buruk dalam sejarah pembentukan Malaysia.
Adakah kita mahu kehidupan aman damai sekarang rosak dek kerana sikap segelintir pihak yang cuba menangguk di air keruh. Memang diakui bahawa suasana dalam negara sekarang agak membahang, bukan kerana perubahan cuaca global yang semakin meningkat, tetapi kerana sikap sesetengah pemimpin kaum yang gemar bermain api.
Justeru, peranan kita sebagai rakyat yang merdeka adalah berusaha dengan penuh bijaksana agar api permusuhan yang dimulakan oleh mereka yang hanya memikirkan diri sendiri sehingga membelakangkan kepentingan negara dapat dipadamkan dan dibenamkan terus ke dalam lumpur laut dalam.
Selain itu, beberapa insiden yang dilihat boleh menjejaskan silaturahim antara kaum yang berlaku sejak kebelakangan ini hendaklah dijadikan iktibar dan biarkanlah biduk berlalu agar kiambang dapat bertaut semula.
Apa yang penting adalah sepakat membawa berkat di mana kesepakatan dan jati diri yang utuh dan padu wajar ada pada diri setiap warga negara ini.
Tanpa toleransi, hormat menghormati dan saling memahami, maka segala apa yang kita miliki termasuk ekonomi yang mantap, pembangunan yang rancak dan keselamatan persekitaran dalam kehidupan yang serba mencabar hari ini akan runtuh menyembah bumi. Adakah kita mahu ia berlaku di negara bertuah ini? Tepuk dada, tanya selera. Salam 1Malaysia.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket