Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Kejamnya ....

Kekalahan pasukan paling popular, Brazil yang terkenal dengan tradisi bola sepak kepada Belanda kelmarin, merupakan antara kejutan pada Piala Dunia. Malam tadi pula, Argentina yang diramal ke final, dibelasah 0-4 oleh Jerman. Kekalahan memalukan bagi skuad bimbingan Diego Maradona. Air mata kekecewaan Maradona menitis di bumi Afrika Selatan.

Wajah ceria bertukar muram. Dengar cerita, ramai yang bertaruh memilih Brazil dan Argentina, hilang wang pertaruhan mereka.
Seperti biasa, Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan turut diwarnai kejutan, drama dan kontroversi. Pasukan ternama seperti Itali, Perancis, England tersungkur lebih awal. Ramai bintang dunia merudum prestasi mereka terutama tonggak Manchester United.
Gol England yang dinafikan pengadil ketika perlawanan dengan Jerman walaupun melepasi garisan gol, membuka banyak perdebatan tentang perlunya penggunaan teknologi bagi memuktamadkan pengadil.
Tidak kurang menarik perhatian tentang nasib pasukan Nigeria yang digantung dua tahun oleh Presiden negara itu, Goodluck Jonathan kerana prestasi buruk. Tindakan tersebut menerima bantahan banyak pihak termasuk FIFA. Begitu juga dengan skuad Korea Utara yang berdepan dengan kemungkinan bekerja keras di kuari.
Yang lebih menarik simpati Awang ialah nasib pemain Jepun, Yuichi Komano yang gagal menjaringkan gol dalam penentuan menerusi tendangan penalti dalam perlawanan dengan Paraguay. Ia menyebabkan Jepun tewas dan berakhirnya misi Piala Dunia. Kekalahan itu dibebankan kepada beliau. Awang masih ingat peristiwa lebih kurang sama apabila bintang Itali, Roberto Baggio gagal dalam tendangan penentuan penalti menentang Brazil pada final Piala Dunia 1994. Sehingga saat ini memori itu terus menghantui Baggio. Hanya satu kegagalan tendangan penalti, rekod cemerlang dalam karier bola sepak mereka seakan-akan terpadam. Selepas wisel penamat, Komano menangis teresak-esak. Di luar padang, sumpah seranah dan kekesalan para penyokong terhadap beliau meledak. Begitulah kejamnya sisi gelap temasya berprestij seperti Piala Dunia. Kepada Komano, janganlah turut menghukum diri dek kerana tersasar sepakan penalti. Masih ada kehidupan indah selepas ini.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket