Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

SUBSIDI DIKONGSI JUTAAN PENDATANG ASING

BEBAN kerajaan dalam menanggung subsidi yang meningkat setiap tahun adalah kerana keistimewaan itu telah dikongsi bersama dengan pendatang asing. Dengan andaian terdapat dua juta rakyat asing di negara kita dengan purata setiap orang menggunakan satu kilogram (kg) gula dalam tempoh sebulan, maka kerajaan telah menanggung lebihan subsidi gula sebanyak RM1,900,000 dalam tempoh sebulan manakala nilai lebihan subsidi gula dalam tempoh satu tahun pula sebanyak RM22,800,000.

Oleh itu sekiranya dijumlahkan kesemua barangan subsidi yang dinikmati dengan bebasnya oleh rakyat asing, sudah semestinya nilainya cukup besar. Sampai bilakah rakyat Malaysia perlu bermurah hati untuk terus menampung subsidi kepada pendatang asing tersebut.

Langkah-langkah yang lebih efisien dan tegas perlu dilakukan oleh kerajaan dalam memastikan subsidi hanya dinikmati oleh rakyat Malaysia sahaja. Sekiranya subsidi kerajaan tidak dikongsi bersama pendatang asing, kadar kenaikan harga gula mungkin lebih rendah dari RM0.25 bagi setiap kilogram.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket