Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Fotografi: Kuasai dengan mudah

Minggu depan WOW! akan berkongsi panduan menggunakan fungsi asas pada kamera untuk gambar lebih baik.

DUNIA fotografi sering digambarkan sebagai kemahiran yang rumit ekoran kepelbagaian alat yang digunakan dan juga kaedah pembelajaran melalui kursus-kursus yang mahal.
Persepsi itu mungkin benar bagi yang mahu berkecimpung secara serius . Namun bagi mereka yang sekadar ingin merakam gambar yang lebih menarik untuk ditatap, ia bukanlah sesuatu yang terlalu sukar untuk dilakukan.
Bagaimanapun seperti apa juga bidang, fotografi menuntut pemahaman teknik dan kaedah tertentu. Dengan kecanggihan dunia digital sekarang, seni itu tidak memerlukan pengorbanan masa dan wang ringgit.
Dengan memahami fungsi-fungsi asas pada kamera dan mengingati beberapa kaedah mudah, gambar kenangan ketika majlis perkahwinan, hari jadi dan melancong kini boleh diabadikan dengan cara lebih menarik.
Kedudukan subjek
Kedudukan subjek di dalam bingkai atau disebut 'komposisi' merupakan satu daripada perkara paling penting yang perlu difahami. Ia menentukan penyampaian mesej dan jalan cerita pada setiap gambar.
Cara paling mudah untuk memahami konsep komposisi adalah dengan mengaktifkan fungsi garisan menegak dan melintang atau grid yang ada di dalam menu kamera kompak dan DSLR.
Garisan sembilan kotak yang dinamakan rule of thirds ini berfungsi sebagai panduan kedudukan subjek di dalam gambar. Dengan menempatkan subjek di antara titik-titik persimpangan, gambar akan menyampaikan cerita dengan cara yang lebih mudah difahami.
Perhatikan kedudukan lelaki di dalam gambar di bawah yang 'berat' ke sebelah kanan. Jika subjek diletak di tengah-tengah bingkai, ia akan kelihatan membosankan dan menyebabkan subjek terlalu kecil (jauh) di dalam gambar.
Peraturan ini walaupun bukan sesuatu yang wajib dipatuhi tetapi boleh dijadikan rujukan untuk mendapatkan kedudukan subjek yang seimbang dengan latar belakangnya.
Fahami pencahayaan
Secara teori ataupun teknikal, faktor pencahayaan memainkan peranan penting di dalam penghasilan setiap gambar. Oleh itu, memahami keadaan, arah dan jumlah cahaya di sekeliling memberi kesan yang ketara pada gambar.
Salah satu teknik untuk mendapatkan pencahayaan yang baik adalah dengan memanfaatkan kesan terang dan gelap (bayang). Misalnya, dengan meletakkan seseorang di tepi lubang tingkap yang ditembusi cahaya, kita boleh merakam gambar potret yang lebih dramatik.
Selain membantu, pencahayaan juga boleh memberikan cabaran. Misalnya, merakam gambar rakan bertentangan dengan sumber cahaya boleh menyebabkan subjek kelihatan gelap.
Bagi mengatasi masalah itu, rakaman seharusnya dilakukan dari arah di mana kamera membelakangi pancaran cahaya. Jika tiada pilihan, rakaman bertentangan dengan cahaya boleh diatasi dengan penggunaan flash.
Bagaimanapun, elakkan penggunaan flash ketika mengambil gambar objek berkilat seperti kaca dan besi kerana pantulan cahaya menghasilkan tompok putih yang mencacatkan gambar.
Untuk mendapatkan cahaya terbaik, jurugambar biasanya memilih dua waktu untuk merakam gambar iaitu pada awal pagi atau lewat petang. Contoh terbaik ketika matahari terbit dan terbenam.
Penentuan arah
Selain konsep komposisi yang amat berkait rapat dengan keseimbangan gambar, memasukkan arah pergerakan dan haluan subjek adalah satu lagi cara untuk menyempurnakan komposisi dan menghidupkan gambar.
Dengan cara itu, gambar memaparkan pergerakan subjek dari titik A ke titik B sekali gus memberi gambaran tentang apa yang sedang berlaku.
Pergerakan kenderaan di lebuh raya dan aliran air di sungai misalnya tidak akan lengkap tanpa memasukkan arah dan laluan ke mana ia bergerak.
Kesederhanaan
Sebelum ‘menggubah’ gambar yang diinginkan, fikirkan sejenak apa yang ingin dirakamkan.
Memasukkan terlalu banyak perkara di dalam satu gambar tidak dapat menceritakan segalanya, sebaliknya menjadikan gambar tiada fokus.
Contohnya, merakam gambar ahli keluarga dengan latar belakang bangunan universiti cukup untuk menyampaikan keceriaan di sebuah majlis konvokesyen berbanding rakaman di tengah-tengah khalayak ramai.
Namun kesederhanaan tidak bermaksud kita kekal sepanjang masa dengan cara ringkas yang mungkin membosankan.
Mempelbagaikan perspektif rakaman dari arah unik serta berbeza seperti dari bawah dan atas dapat menjadikan subjek lebih menonjol.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket