Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Suara Palestin

Perumpamaan menyebut, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Meskipun hanya melihat serta mendengar ceritanya di layar televisyen dan corong radio, hati mana yang tidak tersentak apabila melihat anak kecil terbujur kaku manakala seorang wanita tua meratapi kehilangan anak-anaknya.

Belum lagi mengira segala harta benda yang musnah dek bedilan peluru angkara kekejaman rejim zionis, namun semuanya itu sudah tidak bermakna kerana nyawa adalah lebih berharga.
Walaupun sekadar melihat dan mendengar apa yang berlaku nun jauh di Tebing Gaza, rakyat Malaysia yang sentiasa prihatin telah menggunakan apa sahaja saluran yang ada bagi melahirkan rasa simpati di samping mengutuk segala tindakan tidak berperikemanusiaan seumpama itu.

Tidak ketinggalan juga bagi warga bandar raya Kuching, dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) cawangan Sarawak serta kerabat karyawan dan seniman khususnya dari Angkatan Pengkarya Indie, maka terungkaplah 'Pengucapan Puisi Kemanusiaan Palestin' pada petang semalam di Amfiteater Tebingan Kuching.

Peristiwa ini secara tidak langsung memberi kesedaran, keprihatinan, maruah dan tanggungjawab sebagai umat Islam. Menurutnya, ia bukan bersifat mengutuk atau bernada marah, namun sekadar melontarkan persoalan yang juga teguran bahawa sejauh mana yang dilakukan seseorang yang bergelar umat Islam ketika saudara sesama agama diperlakukan dengan kejam.

''Saya timbulkan persoalan daripada puisi ini bahawa sebagai seorang umat Islam, apakah yang telah kita lakukan ketika saudara-saudara kita di Palestin bertarung nyawa menentang kekejaman oleh Israel.

Zakaria Abdul Manaf, 37, pula menampilkan puisi yang berbeza dengan judulnya Beautiful People of Palestine dengan intipatinya mengambil petikan ayat al-Quran.
Katanya, puisi itu menekankan bahawa setiap kekalutan pasti ada jalan keluarnya dengan berharap rakyat Palestin terus teguh bertahan dan mengharapkan keredaan Allah SWT.
Tambahnya, kejadian di Palestin diibaratkannya sebagai telah, sedang dan terus berlaku malah rakyatnya itu pula adalah mangsa di dunia Arab.

''Jika sebelum ini, rakyat Palestin boleh dikatakan mempunyai seorang pelindung iaitu Presiden Iraq, Saddam Hussein dan kejadian kekejaman tidak berlaku dengan sewenang-wenangnya seperti hari ini.

''Setelah ketiadaan Saddam, Palestin seolah-oleh kehilangan lapisan benteng yang mampu mengekang kekejaman tentera Israel daripada terus bermaharajalela di Tebing Gaza," katanya.
Beliau menambah, deklamasi puisi adalah lontaran kata serta luahan perasaan dan tidak dinafikan ia tidak mampu membantu penderitaan rakyat di Palestin, namun puisi ini akan memberi kesedaran kepada diri sendiri dan orang lain mengenai kekejaman rejim Israel itu.

Puisi:
Suara Palestin bergema
meratap hiba
dengan penuh tangisan
kekejaman Zionis
yang memusnahkan
bangunan,
harta benda
dan nyawa
yang tidak berdosa

Berapa banyak nyawa
yang diambil?
Berapa banyak yang
kehilangan tempat tinggal?
Itulah ungkapan oleh
seorang yang mengasihnya.

Bom meletup
menggegar kota Palestin
Masjid Al-Aqso
diberkati oleh
Allah
turut dimusnahkan
Semua lari
ke sana sini
bayangkan betapa deritanya
kesengsaraan
rakyat Palestin.

Sampai bila kemusnahan ini berakhir?
Sampai bila Zionis insaf?
Sampai bila penderitaan Palestin berakhir?
Adakah ini kita mahu?
Tidak?

Mari kita bersama-sama memerangi Israel!
Mari kita bersama-sama mengutuk perbuatan Israel!
Sesungguhnya azab-Nya amat dekat!

Mari kita berdoa semoga Allah
membantu Palestin
daripada penderitaan
kepada kegembiraan.

BISMILLAHIRAHMANNIRRAHIM
Ya Allah,
selamatkanlah umat-umat islam di Palestin
engkau peliharalah kehormatan mereka
engkau teguhkanlah iman merekaberikanlah mereka kekuatan untuk menentang kaum yahudi
Sesungguhnya Kau Maha Mendengar
Dan hanya Kau yang mampu melaksanakannya

AMIN,AMIN,AMIN..

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket