Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Bolehkah Muslim jadi Presiden Amerika?


Kalam Maulana  Arrif

BOLEHKAH seorang bukan Islam jadi Perdana Menteri Malaysia? Ini adalah soalan yang lebih tepat ditanya setelah riuh rendah orang Melayu marah apabila dijolok Karpal Singh dengan ikrarnya untuk berjuang supaya orang bukan Melayu akhirnya menjadi Perdana Menteri Malaysia.
Atas rasa ingin tahu, lalu hamba taip soalan, “ Can a Muslim be the US President?" (Bolehkah seorang Muslim jadi Presiden Amerika Syarikat? ) ke petak carian dalam Internet. Lalu muncullah satu senarai jawapan.
Dari segi perlembagaan negara Uncle Sam itu, tiada peruntukan yang menghalang seseorang Muslim daripada bertanding merebut jawatan tersebut.
Perlembagaan AS tidak menyebut langsung tentang agama sebagai kriteria untuk menjadi ketua eksekutif negara demokrasi itu.
Di Malaysia juga tidak menyebut tentang agama dan keturunan seseorang sebagai syarat untuk menjadi ketua eksekutif yang bergelar Perdana Menteri.
Logiknya, tiada halangan bagi bukan Melayu untuk menjadi ketua eksekutif negara Malaysia sebagaimana mimpi Karpal.
Namun realitinya tidak begitu. Dalam negara demokrasi, keputusan majoriti pemilih menjadi penentu. Amerika yang kini menjadi penaung, penjaja dan penguatkuasa demokrasi (ada kala dengan cara tidak demokratik), amat tidak terkecuali daripada realiti ini.
Ambil contoh kepada apa yang dilalui Barack Obama. Semua orang tahu beliau adalah presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat setelah 43 orang penjawat sebelumnya berkulit putih dan beragama Kristian.
Ketika kempen pilihan raya Presiden berlangsung, tiada siapa membangkitkan soal keturunannya. Apatah lagi ibunya adalah orang kulit putih.
Namun peluangnya tercalar seketika semasa berkempen apabila ada pihak mempersoalkan tentang agamanya. Dia disyaki beragama Islam kerana bapanya seorang Muslim Kenya.
Setelah ibunya bercerai dengan bapanya, Obama dibesarkan seketika di Jakarta apabila ibunya berkahwin pula dengan lelaki Indonesia.
Sentimen
Di samping masih menjalin hubungan akrab dengan keluarga dan saudara mara di sebelah bapanya, latar belakang keturunan dan sentimen nostalgianya terhadap Indonesia telah menjadi premis syak wasangka terhadap pegangan agama Obama.
Tuduhan dan syak wasangka itu memaksa penyokong-penyokong Obama mengeluarkan kenyataan keras bahawa beliau orang Kristian.
Apa kata jika Obama gagal menafikan dirinya seorang Muslim. Pastilah Presiden ke-44 AS masih orang kulit putih beragama Kristian.
Namun kontroversi itu sedikit sebanyak telah melukai hati lebih dua juta rakyat AS yang beragama Islam.
Tentulah ia mempunyai kesan politik sekalipun orang Islam masih kumpulan minoriti. Para penganut agama lain di negara itu pasti turut terguris hati.
Sensitiviti agama itu mendorong Colin Powell, bekas jeneral kulit hitam yang pernah menjadi Setiausaha Negara di bawah Presiden George W. Bush mengeluarkan kenyataan yang lebih berhati-hati apabila ditanya tentang pegangan agama Obama.
“Dia bukan Islam. Dia orang Kristian. Tapi jawapan sebenar, ya, kalaulah benar dia orang Islam? Salahkah menjadi orang Islam di negara ini?
“Apa salahnya jika seorang budak Muslim Amerika berumur 7 tahun menyuarakan cita-cita untuk menjadi presiden? “ kata Powell dilaporkan semasa menyokong pencalonan Obama.
Seorang penulis Islam, Imraan Siddiqi, dalam laman sesawang Suhaib Webb.com antara lain memberikan jawapan begini kepada soalan - bolehkah Muslim jadi Presiden Amerika?
Imran mencatatkan, lihatlah salah seorang calon presiden, Hermain Cain, bekas CEO Godfather's Pizza. Dia ditanya dalam interviu radio, sama ada dia bersedia untuk melantik seorang Muslim ke dalam Kabinetnya atau ke jawatan Hakim Mahkamah Tertinggi.
Jawabnya: “Saya tidak bersedia. Sebabnya, ada usaha tidak ketara untuk menyerapkan undang-undang syariah dan kepercayaan orang Islam ke dalam kerajaan.
“Kerajaan kita tidak mempunyai tempat untuk hal macam ini. Inilah apa yang berlaku di Eropah. Sedikit demi sedikit, mereka mencuba dan mereka berjaya membuat perubahan kecil,".
Senario di Amerika ini adalah jawapan mudah kepada sesiapa sahaja yang mengimpikan seorang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri Malaysia.
Yang dibimbangi oleh orang Melayu ialah agama orang bukan Melayu itu. Hakikatnya, soal keturunan itu hanyalah kebetulan kerana Perlembagaan menakrifkan orang Melayu agamanya Islam.
Realitinya, agama adalah isu pokok bagi sesiapa sahaja yang mahu jadi ketua eksekutif Malaysia, sama seperti di Amerika walaupun Perlembagaan tidak menyebut langsung kriteria agama.
Sokongan
Lagipun Islam adalah agama rasmi Persekutuan dan Malaysia menjadi anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang sidang kemuncaknya dihadiri oleh ketua-ketua kerajaan.
Tidak pernah Malaysia tidak diwakili Perdana Menteri dalam sidang kemuncak OIC. Betapa jika Perdana Menteri bukan orang Islam?
Jika faktor sokongan pemilih masih tidak menjamin kukuh Perdana Menteri Malaysia kekal orang Islam, demokrasi berperlembagaan Malaysia masih mempunyai satu elemen istimewa yang tiada di Amerika Syarikat.
Elemen itu ialah kedudukan Yang di-Pertuan Agong selaku ketua negara yang berhak memperkenan pelantikan Perdana Menteri.
Mengenai hal ini, Mingguan Malaysia pada 27 Mei lalu menyiarkan interviu dengan bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd. Noor Abdullah yang jawapannya sangat menarik dan relevan kepada isu Perdana Menteri bukan Melayu ini.
Antara lain Mingguan Malaysia bertanya: “Boleh terangkan lebih lanjut mengenai peranan Agong dalam hal menolak Perdana Menteri bukan Melayu?"
Mohd. Noor menjawab: “Kenapa Agong boleh menolak orang bukan Islam (beliau tidak menyebut orang bukan Melayu) daripada menjadi Perdana Menteri. Mereka ini tidak berupaya menasihatkan Agong mengenai urusan agama.
“Bagaimana mereka boleh menasihatkan Agong jika mereka tidak tahu dan faham tentang Islam. Perkara ini sudah tentu bertentangan atau tidak selari dengan peranan Agong sebagai Ketua Agama Islam."
Daripada jawapan Mohd Noor, cukup jelas bahawa isunya bukan orang bukan Melayu. Isunya ialah orang bukan Islam.
Obama diterima oleh majoriti pengundi Amerika kerana beliau orang Kristian, walaupun keturunannya bukan Caucasian atau kulit putih sejati.
Di Malaysia, barangkali, suatu hari nanti orang bukan Melayu juga boleh menjadi Perdana Menteri. Syaratnya, dia mestilah beragama Islam dan mengamalkan cara hidup Islam.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket