Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Cadangan mansuh UPSR

KUALA LUMPUR 18 Julai – Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) perlu dimansuhkan kerana ia didapati tidak fokus kepada pencapaian murid-murid dalam semua mata pelajaran.

Sebaliknya, UPSR menjadi medium persaingan murid-murid untuk memasuki sekolah berasrama penuh dengan hanya menumpukan kepada lima mata pelajaran.

Sehubungan itu, Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim mencadangkan supaya UPSR yang tidak lagi relevan pada masa ini dimansuhkan.

“Sepatutnya murid-murid menumpukan kepada semua mata pelajaran termasuk Sejarah yang dianggap penting pada masa kini.

“Sebaliknya UPSR hanya menumpukan pada mata pelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Tahunan Pemuda UMNO Bahagian Cheras 2009 di sini hari ini.
Terdahulu, dalam ucapannya, Razali berkata, cadangan pemansuhan itu berikutan kebimbangannya berikutan isu generasi muda yang kurang pengetahuan dalam sejarah dan agama.

“Lihat saja dalam isu Chin Peng. Ramai generasi muda tidak faham mengenainya. Kita tidak mahu mereka membuat kesilapan dalam hidup mereka sekali gus kepada negara,” katanya.
Ditanya sama ada UPSR perlu digantikan dengan peperiksaan lain, katanya, beliau yakin Kementerian Pelajaran akan menentukan kaedah yang terbaik.

Razali yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata, kerajaan sepatutnya mengalihkan tumpuan murid-murid daripada terlalu mengejar tempat di sekolah berasrama penuh kepada mempelajari dan menguasai kesemua mata pelajaran.

Katanya, tidak semestinya sekolah berasrama penuh boleh melahirkan pelajar terbaik sebaliknya terdapat banyak sekolah biasa yang telah terbukti mampu mencatat pencapaian lebih cemerlang.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan memilih pelajar terbaik dari setiap sekolah di seluruh negara untuk memasuki asrama penuh kerana kaedah itu lebih adil.

Dalam perkembangan lain, Razali meminta pakatan pembangkang supaya berhenti mengadakan bantahan berikutan kematian setiausaha politik kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teoh Beng Hock.

Beliau berkata, pembangkang sengaja membuat kecoh bagi mengalihkan tumpuan rakyat terhadap siasatan bagi kes beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor yang didakwa menyalahgunakan peruntukan negeri yang disalurkan menerusi Pejabat Daerah Petaling.

“Saya tidak mengatakan kedua-dua kes itu mempunyai kaitan tetapi jangan kita lupa bahawa negara perlu menyelesaikan isu besar salah guna kuasa itu,” ujar beliau.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket