Selamat datang

Powered By Blogger

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

kem jati diri PERMATApintar di kem lambaian danau, Jasin, Melaka


Di kala sibuk hadapi exam final semester 2, saya tulis sekejap diari sepanjang kem jati diri PERMATApintar di Kem lambaian danau, Jasin,Melaka. Sememangnya kem jati diri dibuat setiap tahun dengan tingkatan 4 di kem yang saya sebutkan tadi manakala tingkatan 5 pula di Gopeng.

19/10/2012
Kami bertolak pada pukul 10.30 pagi dan tiba di sana pukul 12.30 tengah hari. Hari ini sehinggalah petang hujan sahaja. Bosanlah macam ini. Selepas menunaikan solat zohor, kami ada taklimat daripada En Rosli, komander kem ini atau namanya panggilan 'pak let' mengenai aktiviti sepanjang tiga hari ini. Selain itu, kami juga diperkenalkan dengan abang dengan kakak fascillator di sana. Abang fasilator group kami (7) ialah Abg Firdaus. 5 petang dalam keadaan hujan renyai-renyai, kami membuat water confidence yang mana menguji keyakinan kita di tengah tasik. Saya sendiri pun tidak dapat ke tengah tasik kerana nak terapugn di atas tasik pun terkial-kial. Pada sebelah malam, kami buat ice-breaking yang mana berkenalan dahulu, barulah letakkan nama group yang bertemakan keceriaan. Oleh kerana itu, kami menamakan group kami 7 'weeee.......' dengan cheers kami sekali. Kemudian, kami terus bertanding cheers kami dan akhirnya dapat nombor tiga.

12 tengah malam, kami dilepaskan kedua-dua orang satu-persatu dari tokong lama hinggalah ke persimpangan mini canyon (dalam 800 m) yang dinamakan 'night walk'. Memanglah ngeri tetapi Allhamduillah!!!!!!! Kami akhirnya berjaya lepasinya dan berpasangan dengan Azam untuk berjalan. 2.30 pagi, kami terus tidur di dalam dewan. Nasib baiklah malam itu hujan berhenti.

20/10/2012
Sejurus habis sarapan, kami membuat rakit daripada buluh besar dengan pelampung sebagai tempat duduk yang dibekalkan. Sambil tu, kami belajar teknik mengikat tali untuk membentuk rakit. Setelah itu, kami membuat pertandingan dari bendera merah di hujung tasik sehinggalah daratan semula. Penat jugalah mendayung dan akhirnya dapat nombor tiga. Pada pukul 2 petang, kami membuat pertandingan berkayak. Wow!!!!!!!!!! bestnya berkayak.................... Pertandingan ini dibuat secara passing. Akhirnya, group kami mendapat naib johan. Setelah itu, kami ada pertandingan OTOS iaitu aktiviti pegang kawan dengan pelampung bersambungan secara mengundur di atas tasik. Itupun hanya 6 orang setiap group sahaja dibenarkan bertanding aktiviti ini. Oleh itu, saya malaslah ingin 'join'. Akhirnya, group kami dapat no 4. 5 petang, kami ada obstacles run mengelilingi kem. Sebenarnya kalau ikut internet, 15 check point semuanya itupun kalau masa sempat (ambil tiga jam lebih). Oleh kerana masa tidak sempat kami hanya buat 5 check point, itupun kawasan tasik satu lagi. Kami meniti tasik, barulah panjat tangga pokok. Kemudian, kami gelongsor dan bawahnya tasik yang kotor. Hihihihihi!!!!!!!! Kat situ, ada sedikit lintah itupun hampir kesemuanya tidak digigit satupun. Kami kena masuk jaring itu di satu sudut tasik yang keruh itu. Di situ kata tempat pemeliharaan lintah, tetapi sedikit sahaja. Allhamduillah!!!!!!!!! Kami kemudian ikut jambatan dan merangkak sebelum mengakhiri obstacles run. 

Pada sebelah malam pula, kami ada debat antara lelaki dengan perempuan dengan topik:
1. poligami itu digalakkan - pembangkang (kalah)
2. berambut itu lebih baik daripada botak - kerajaan (menang)
Semua ahli jantina itu berikan idea tetapi 4 orang sahaja boleh berdebat untuk satu topik sahaja. Saya tidak berdebat pun hanya lihat sahaja. 12 tengah malam, kami tidur.

21/10/2012
Kami berjoging di tempat kami buat 'night walk' sehingga mini canyon. Cantik gila mini canyon, tempat bekas lombong. Setelah sarapan, kami dipecahkan kepada 2 group, 1-4 dan 5-8 dalam aktiviti perang telur di kawasan lumpur selut di hutan gelam berdekatan dengan kem itu. Lumpur itu tiada pacat mahupun lintah tetapi muka nanti jadi macam tentera betul-betul. Satu badan selut. best gila aktiviti itu!!!!!!!!!!!! Kemudian, kami berendam di dalam tasik. Setelah bersiap-siap dengan kemaskan barang dengan khemah, kami ada majlis penutup dan solat zohor. Secara keseluruhannya kami dapat no tiga.........Sejurus selepas itu, kami balik ke ukm dengan ditemani oleh hujan lebat gila 'all the way'. Kami tiba di sana pukul 5 petang. Fotonya saya akan 'upload' nanti.

Tiada ulasan:

Carian pintas artikel blog ini

Blog lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Photobucket